Κόσμος
Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2003 16:58

Γερμανία - Όχι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. από την πρόεδρο του CDU

Κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ετάχθη σήμερα η Aγγέλα Μέρκελ, η πρόεδρος της γερμανικής συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Η κα Μέρκελ κατηγόρησε τον καγκελάριο Σρέντερ ότι υπόσχεται την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. προσπαθώντας να εξυπηρετήσει στόχους του στην εσωτερική πολιτική σκηνή και τον επέκρινε ότι καλλιεργεί «αυταπάτες» στον τουρκικό λαό υποσχόμενος την ένταξη της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στη δυτική Ευρώπη, η οποία αριθμεί σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους. «Είναι μια επιχειρηματολογία τακτικής» επισήμανε η κα Μέρκελ.

«Η Ευρώπη έχει τα όριά της», δήλωσε μιλώντας στους αντιπροσώπους του κόμματός της, το συνέδριο του οποίου διεξάγεται στη Λειψία. «Θέλουμε μια ειδική μορφή σύμπραξης με την Τουρκία, αλλά όχι πλήρη ένταξη», επέμεινε. «Εκφράζουμε τη χαρά μας για τις προόδους στην εσωτερική πολιτική που πραγματοποιούνται στην Τουρκία … αλλά η ικανότητα ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεπεραστεί με την ένταξη της Τουρκίας», πρόσθεσε η πρόεδρος του CDU.

Η κα Μέρκελ προειδοποίησε επίσης ότι οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες θα διεξαγάγουν εκστρατεία για το εν λόγω θέμα κατά τις ευρωεκλογές του 2004. Η συντηρητική ομάδα έχει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.