Στα τέλη της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον, θα συναντηθούν οι βασικοί συντελεστές της Πρωτοβουλίας της Γενεύης, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του ισραηλινού Εργατικού κόμματος, Αβραάμ Μπουργκ.
«Υπάρχει συμφωνία από αμερικανικής πλευράς για μιά συνάντηση με τον Πάουελ αλλά το ραντεβού δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η συνάντηση θα γίνει στα τέλη της εβδομάδας και θα μετάσχουν από ισραηλινής πλευράς, ο Γιόσι Μπέιλιν και ο Αμνον Λίπκιν-Σαχάκ και από παλαιστινιακής ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο και ο κυβερνήτης της Βηθλεέμ, Ζουχέιρ Μάνασρα», τόνισε ο Εργατικός βουλευτής.
Την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης κατήγγειλε πάντως ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Εχουντ Ολμερτ ως «λάθος» του Πάουελ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τους συμμάχους της Αμερικανούς, να μην υποστηρίξουν αυτή την ειρηνευτική πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε στη Γενεύη, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα απέβαινε εις βάρος του «οδικού χάρτη», του επίσημου ειρηνευτικού σχεδίου που προωθεί η διεθνής κοινότητα.
«Μια συνάντηση του Κόλιν Πάουελ με τους συντελεστές της Πρωτοβουλίας της Γενεύης, αποτελεί σφάλμα και μή σωστή απόφαση για έναν ανώτατο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης», υποστήριξε ο Ολμερτ. «Είμαι σίγουρος για τη φιλία του προς το Ισραήλ, αλλά εκφράζω αμφιβολίες για την άποψή του στο θέμα αυτό», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη μετάβαση των συντελεστών της Πρωτοβουλίας της Γενεύης αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον τόνισε ότι «αναμένουμε να γίνουν δεκτοί από αξιωματούχους της κυβέρνησης».
«Οπωσδήποτε θα τους συναντήσουν μέλη του γραφείου μεσανατολικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, που ασχολούνται με την ειρηνευτική διαδικασία, τόνισε ο Μπάουτσερ και πρόσθεσε : «Θα δούμε εάν θα μπορούσε να μετάσχει σε αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών. Είναι πιθανό».
Ο Μπάουτσερ έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι αν και η Ουάσινγκτον χαιρετίζει τις προσπάθειες των παραγόντων που προωθούν την πρωτοβουλία της Γενεύης προκειμένου να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, «η πολιτική μας συνίσταται στην υποστήριξη του οδικού χάρτη», για την επίτευξη μιας οριστικής λύσης.
Ο Πάουελ, που θα επιστρέψει την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον από περιοδεία στην Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική, είχε χαιρετίσει την ΠΠρωτοβουλία της Γενεύης με επιστολή του προς τον Γιόσι Μπέιλιν και τον Αμπεντ Ράμπο.
Η Πρωτοβουλία της Γενεύης, που αν γίνει δεκτή αναμένεται να οδηγήσει στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, οργανώθηκε από στελέχη της ισραηλινής αντιπολίτευσης και διαπραγματευτές των Παλαιστινίων.
Θεωρείται πολύ πιο «τολμηρό», από τον οδικό χάρτη για τη Μέση Ανατολή που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαική Ενωση, καθώς προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και την διάλυση των περισσότερων ισραηλινών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά απορρίπτει την επιστροφή στο Ισραήλ των περίπου 3,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ, αρνήθηκε μάλιστα να στηρίξει δημοσίως την Πρωτοβουλία της Γενεύης, αν και έστειλε στενούς συνεργάτες του στη χθεσινή τελετή παρουσίασης στην ελβετική πόλη.