Πολιτιστικά
Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2003 20:04

«Κρήτη, 90 χρόνια από την Ενωση με την Ελλάδα»

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου εγκαινιάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων η έκθεση «Κρήτη, 90 χρόνια από την Ενωση με την Ελλάδα». Η έκθεση αποτελεί την πρώτη από σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η Βουλή για να τιμήσει το ιστορικό γεγονός της Ενωσης που πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1913.

Τα εκθέματα, που προέρχονται από κρητικούς φορείς και ιδρύματα, από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, καθώς και από προσφορές ιδιωτών (μεταξύ αυτών το έγγραφο παράδοσης των εν Κρήτη γερμανικών και ιταλικών δυνάμεων της 10ης Μαΐου 1945) εντάσσονται σε ενότητες που αρχίζουν από την Ενετοκρατία, συνεχίζουν με την Οθωμανική κυριαρχία, ενώ ακολουθούν η Κρητική Πολιτεία και η περίοδος από την Ενωση έως τις ημέρες μας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η Βουλή θα εκδώσει βιβλίο με θέμα την ιστορία της Κρήτης, που θα δοθεί στα σχολεία της Κρήτης και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και CD με κρητικά τραγούδια.

Θα σχεδιαστούν, επίσης, ειδικές ιστοσελίδες στον κόμβο της Βουλής, που θα περιλαμβάνουν την έκθεση, το χρονολόγιο, σχετικά παιχνίδια, ερωτήσεις, κουίζ κ.ά.

Ηδη πραγματοποιείται διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής με τη συμμετοχή μαθητών της ΣΤ' τάξης όλων των δημοτικών σχολείων της Κρήτης. Τα 220 καλύτερα έργα, τα οποία θα επιλέξει επιτροπή, θα παρουσιαστούν στο Περιστύλιο. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα.