Κόσμος
Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2003 12:09

Τουρκία : Ελεύθεροι οι 20 απελαθέντες από τη Συρία

Την απελευθέρωση 20 ατόμων, που απελάθηκαν από τη Συρία στο πλαίσιο ερευνών για το κύμα των επιθέσεων αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η Συρία, απέλασε την περασμένη Κυριακή 22 άτομα, μετά από αίτημα των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας. Οι απελαθέντες κρατήθηκαν για ανάκριση στην τουρκική επαρχία Χατάι, στη συρο-τουρκική μεθόριο.

Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση, στους κρατούμενους περιλαμβάνονταν τουλάχιστον εννέα γυναίκες και περισσότεροι από πέντε νέοι κάτω των 18 ετών. Δύο από τους απελαθέντες εξακολουθούν να κρατούνται.

Πολλοί από τους κρατούμενους είχαν σχέσεις με τον Αζάντ Εκιντζί, εκ των εγκεφάλων, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ασφαλείας, των επιθέσεων.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται στο πλαίσιο της έρευνας ανέρχεται σε 25. Η τουρκική αστυνομία έχει ανακρίνει περί το 130 άτομα.

Σε δηλώσεις του προς το NTV, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, επαίνεσε τη Συρία και το Ιράν για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν στην έρευνα για τις επιθέσεις αυτοκτονίας.