Κόσμος
Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2003 10:03

Ορος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. η επίλυση του Κυπριακού

Ορο για την έναρξη των ενταξιακών διαπαραγματεύσεων με την Τουρκία, αποτελεί η λύση του Κυπριακού, τόνισαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο επίσκεψης δημοσιογράφων από τις δέκα εντασσόμενες χώρες, ότι «ο όρος για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της Κύπρου, με την Τουρκία να συνεργάζεται».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η Τουρκία έχει κάνει πρόοδο σε σχέση με τα πολιτικά

κριτήρια της Κοπεγχάγης, ο κ. Μπροκ είπε:

«Η Τουρκία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στη νομοθεσία, που πρέπει όμως να εφαρμοστεί. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μόνο στο χαρτί αλλά πρέπει να εφαρμοστούν ευλαβικά».

Σε ερώτηση αν η Τουρκία θα πάρει τελικά ημερομηνία ένταξης διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο του 2004, ο κ. Μπροκ εξέφρασε την άποψη πως «αν δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό, εφαρμογή των κανόνων δικαίου, προτεραιότητα των πολιτικών δυνάμεων έναντι των στρατιωτικών, εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις».

Οσον αφορά το ενδεχόμενο λύσης πριν από την 1η Μαΐου 2004, ο κ. Μπροκ είπε ότι αυτό επαφίεται στα εμπλεκόμενα μέρη.

«Οι δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να προσπαθήσουν. Αν ο Ραούφ Ντενκτάς έχει τη θέληση θα γίνει», είπε ο κ. Μπροκ. Σε σχέση με τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο κ. Μπροκ ανέφερε ότι δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει, αλλά η προσπάθεια όλων για εξεύρεση λύσης που θα είναι προς όφελος και των Τουρκοκυπρίων.

Εξάλλου, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ δήλωσε ότι Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι

πολύ αυστηροί με την Τουρκία για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Λαμασούρ, ερωτηθείς αν η Τουρκία θα πάρει τελικά ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είπε ότι «οι τουρκικές αρχές

κατευθύνονται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά έχουν ακόμη πολλά να φθάσουν στο σημείο να πληρούν τα κριτήρια».

«Αναμένουμε από την Τουρκία πρόοδο στους θεσμούς, να τους κάνουν πιο δημοκρατικούς και συνεπείς με το ευρωπαϊκό δημοκρατικό μοντέλο αλλά και πρόοδο σε σχέση με την Κύπρο», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε μια ενωμένη Κύπρο στην Ενωση, τσι θα είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτό το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Τουρκία», είπε ο Γάλλος ευρωβουλευτής.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων