Κόσμος
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2003 15:35

Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν: «Όχι» σε ένα ακρωτηρισμένο σύνταγμα για την Ευρώπη

«Θα θέλαμε πολύ να υιοθετηθεί το σύνταγμα, αλλά να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα, ότι θα προτιμούσαμε να μην υπάρξει καθόλου σύνταγμα, παρά να υπάρξει ένα κακό σύνταγμα». Αυτό υποστήριξε, αναφερόμενος στο Σύνταγμα της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης και πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, σε ομιλία του προς ευρωβουλευτές και βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων των χωρών μελών, ο κ. Ζισκάρ ντ' Εστέν.

Όταν λέμε «κακό σύνταγμα, εννοούμε ένα σύνταγμα ακρωτηριασμένο», πρόσθεσε ο κ. Ζισκάρ ντ' Εστέν, προειδοποιώντας ότι ορισμένες κυβερνήσεις της Ε.Ε. προσπαθούν να ακυρώσουν την εργασία της Συνέλευσης της οποίας προεδρεύει και η οποία προχώρησε στην κατάρτιση του σχεδίου συντάγματος της Ένωσης.

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι τα κακά συντάγματα, εκείνα δηλαδή που εισπράττονται ως άδικα ή αναποτελεσματικά από τους πολίτες στους οποίους απευθύνονται, οδηγούν σε επανάσταση ή σε εξέγερση», τόνισε ο κ. Ζισκάρ ντ' Εστέν και πρόσθεσε: «Στην προκειμένη περίπτωση δε νομίζω ότι θα στηθούν τίποτα οδοφράγματα, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες της σταδιακής αποσύνθεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε., κατά την οποία θα κληθούν να οριστικοποιήσουν το σύνταγμα ώστε η Ε.Ε. να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά μετά τη νέα διεύρυνσή της από 15 σε 25 χώρες-μέλη. Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στο σύστημα ψηφοφορίας που υιοθετήθηκε το 2000 και δίνει στην ψήφο ορισμένων χωρών ισχύ δυσανάλογη με τον πληθυσμό τους. Η Ισπανία και η Πολωνία, που ωφελούνται από το σύστημα αυτό, αξιώνουν τη διατήρησή του. Διαφωνίες υπάρχουν ακόμα για τον αριθμό των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή ΑΠΕ