Πολιτική
Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2003 12:19

Δίκη «17Ν» : Αθώοι και ένοχοι, την Τετάρτη οι ποινές

Η ΑΠΟΦΑΣΗ του δικαστηρίου επί της ενοχής των κατηγορουμένων για τις ανθρωποκτονίες και για άλλες σοβαρές ενέργειες της 17Ν έχει ως εξής :

Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του αστυνομικού φρουρού στην Εθνική Τράπεζα Πετραλώνων, Χρήστου Μάτη, το Δεκέμβριο του 1984 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Χριστόδουλος Ξηρός, Πάτροκλος Τσελέντης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και αθώος ο Νίκος Παπαναστασίου.

Για τις ανθρωποκτονίες σε βάρος του Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του, Γιώργου Ρουσέτη το 1985 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Πάτροκλος Τσελέντης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και αθώος ο Νίκος Παπαναστασίου.

Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Δημήτρη Αγγελόπουλου το 1986 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Πάτροκλος Τσελέντης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Τζορτζ Κάρος το 1988 και οι πέντε κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι.

Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Αθανασιάδη-Μποδοσάκη το 1988 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Βασίλης Τζωρτζάτος και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ενω αθώος κρίθηκε ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Γουίλιαμ Νορντίν το 1988 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Πάτροκλος Τσελέντης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Κώστα Ανδρουλιδάκη το 1989 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Βασίλης Τζωρτζάτος, Κώστας Τέλιος και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Παναγιώτη Ταρασουλέα το 1989 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Γιώργου Πέτσου και των δύο αστυνομικών φρουρών του το 1989 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και αθώοι οι Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος.

Για την ανθρωποκτονία του Παύλου Μπακογιάννη το 1989 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Ηρακλής Κωστάρης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Για την απόπειρα σε βάρος του Βαρδή Βαρδινογιάννη το 1990 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζατος και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και αθώος ο Ηρακλής Κωστάρης.

Για την ανθρωποκτονία του Ρόναλτ Στιούαρντ το 1991 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Ηρακλής Κωστάρης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Για την ανθρωποκτονία του Γκιοργκού Τσετίν το 1991 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Γιάννη Παλαιοκρασσά και την ανθρωποκτονία σε βάρος του Θάνου Αξαρλιάν το 1992 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος, Κώστας Τέλιος και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Για τη δολοφονία του Μιχάλη Βρανόπουλου το 1994 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Για την δολοφονία του Ομέρ Σιπαχίογλου το 1994 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Σωτήρης Κονδύλης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Κώστα Περατικού το 1997 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Ξηρός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και αθώος ο Ηρακλής Κωστάρης.

Για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Στίβεν Σόντερς το 2000 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Ξηρός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και αθώα η Αγγελική Σωτηροπούλου.

Για την εκτόξευση ρουκέτας κατά της αμερικάνικης πρεσβείας το 1996. κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Ξηρός, Σωτήρης Κονδύλης και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Για την έκρηξη στην οικεία του Γερμανού πρέσβη το 1999 κρίνονται ένοχοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Βασίλης Ξηρός και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Επιπλέον, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κρίθηκε ένοχος και για την ηθική αυτουργία στη διπλή δολοφονία των Τσάντες και Βελούτσου, το 1983.

Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα έδρας, Χρήστου Λάμπρου, για τις ποινές των κατηγορουμένων.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων