Πολιτική
Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2003 14:38

Φ. Πετσάλνικος: «Κατάκτηση για το νομικό μας πολιτισμό» η δίκη της 17Ν

Σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου για τη 17 Νοέμβρη ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε, με αίσθημα ευθύνης και ανεπηρέαστη την απόφασή της σε αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, που επί τρεις δεκαετίες προκάλεσε οδύνη, πόνο και δημιούργησε προβλήματα στη χώρα μας.

Εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω και κοινή πεποίθηση, είναι ότι όλη η διαδικασία που άρχισε στις 3 Μαρτίου αποτελεί κατάκτηση για το νομικό μας πολιτισμό, γιατί διασφαλίστηκαν όλα τα δικαιώματα υπεράσπισης των κατηγορουμένων, εξασφαλίστηκε η ακώλυτη άσκηση του λειτουργήματος όλων των παραγόντων της δίκης και ειδικότερα των συνηγόρων και επετεύχθη η μέγιστη δυνατή δημοσιότητα σε μια ανοικτή ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε εννέα μήνες με την καθημερινή, πλατιά και αναλυτική ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Η έκφραση του σεβασμού προς τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που με δεδομένη την ανεξαρτησία της, επιτελεί το πολύ σημαντικό και δύσκολο έργο της, είναι υποχρέωση όλων μας.

Σε ένα σύγχρονο κράτος Δικαίου, όπως είναι η χώρα μας, η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά μεριμνά αποκλειστικά και μόνο για την απονομή Δικαιοσύνης».

Ο κ. Πετσάλνικος διευκρίνισε για ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο έκδοσης ουδενός εκ των κατηγορουμένων στις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα. «Επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά ότι με βάση το ισχύον Δίκαιο δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσης, ούτε στις ΗΠΑ, ούτε σε άλλη χώρα, κάποιου εκ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη. Θυμίζω ότι σε όλες τις περιπτώσεις ισχύει το δεδικασμένο, όπως βέβαια ισχύουν και άλλοι λόγοι, όταν υπάρχει περίπτωση παραγραφής».

Σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες κατηγορουμένων για βασανιστήρια και χορήγηση φαρμάκων κατά την κράτησή τους, ο υπουργός απάντησε: «οι αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδικασιών, περιφρουρούσαν την τήρηση όσων προβλέπει το Σύνταγμα, οι Νόμοι, η Ποινική Δικονομία. Επαγρυπνούσαν για την πιστή τήρηση όλων όσων προβλέπονται στη Νομοθεσία μας. Δεν υπήρξε τέτοια περίπτωση, όπως γνωρίζουμε».