Πολιτική
Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2003 15:47

«17Ν»: Αντιδράσεις και σχόλια για την δικαστική απόφαση

Ευρεία δημοσιότητα στην απόφαση για τη «17Ν» δόθηκε από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και δίκτυα.

Ο ηγέτης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα κρίθηκε ένοχος μεταδίδει το BBC. Απομακρύνεται πλέον ένας μεγάλος κίνδυνος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αναφέρει το Reuters, αλλά οι New York Times και η Washington Post. Την απόφαση μετέδωσε και το CNN. Το Associated Press αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση κλείνει μια από τις τελευταίες δίκες στην Ευρώπη εναντίον εξτρεμιστικών ομάδων που πήραν μορφή τη δεκαετία του '70.

«Κατάκτηση για το νομικό μας πολιτισμό, αποτελεί η δίκη που άρχισε στις 3 Μαρτίου», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Φ. Πετσάλνικος, που απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσης εκ των κατηγορουμένων σε άλλη χώρα.

H δημοκρατία νίκησε την τρομοκρατία ιδεολογικά και επιχειρησιακά, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας. «Διεξήχθη μια δίκη, η οποία ανταποκρίθηκε στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρόκειται για σημαντικό σταθμό στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος.

Οι ΗΠΑ θα τοποθετηθούν μετά την ανακοίνωση των ποινών, δήλωσε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τ. Μίλερ.

Η Δικαιοσύνη μίλησε, όμως τα θύματα της «17Ν» δεν γυρνούν πίσω, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η χήρα του ταξίαρχου Σ. Σόντερς δήλωσε στο BBC ότι «οι δολοφόνοι χάνουν την ελευθερία τους. Ετσι, θα πάρουν μία γεύση από αυτό που προκάλεσαν.

O Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ανέφερε πως «η Ελλάδα του Σημίτη είναι μοντέρνα αποικία των ΗΠΑ». «Δεν μας ενδιαφέρει η ετυμηγορία του δικαστηρίου, αλλά αυτή του ελληνικού λαού και της ιστορίας», δήλωσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.