Πολιτική
Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2003 19:07

«Η ΝΔ έχει παγιώσει ένα μεγάλο προβάδισμα»

«Η δημοσκόπηση της MRB http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/12/10/854430.htm , όπως και όλες οι έρευνες εδώ και δυόμισι χρόνια, είναι πολύ καλή για την Ν.Δ. και δείχνει ότι έχει παγιώσει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ και υψηλές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες, ποιοτικούς και ποσοτικούς.

Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμισθεί ότι οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται αυτή την περίοδο έχουν ένα ειδικό πολιτικό βάρος, αφού έχουν διενεργηθεί: α) μετά την εναγώνια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να «αντεπιτεθεί» και να «αναστρέψει» το πολιτικό σκηνικό επιστρατεύοντας το λαϊκισμό, τις ύβρεις κατά της ΝΔ και την παροχολογία β) μόλις λίγους μήνες πριν τις εκλογές και αφού ουσιαστικά έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος...

Χρήσιμο είναι να θυμίσουμε ποια ήταν τα ευρήματα της αντίστοιχης έρευνας της ίδιας εταιρείας, πριν τις εκλογές του 2000.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα «Τάσεις» της ΜRΒ το Δεκέμβριο του 1999 (όπως και τώρα δηλαδή, λίγους μήνες πριν τις εκλογές) το ΠΑΣΟΚ προηγείτο της Ν.Δ. κατά 1% στην πρόθεση ψήφου, 16,2% στην παράσταση νίκης, 7,8% στην εμπιστοσύνη ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, ενώ ο Κ. Σημίτης προηγείτο του Κ. Καραμανλή κατά 10,7% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός και 2,4% στη δημοτικότητα. Η εικόνα δηλαδή ήταν τελείως διαφορετική από τη σημερινή.

Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογικά αποτελέσματα αλλά χρήσιμα εργαλεία δουλειάς», αναφέρει ανακοίνωση από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.