Πολιτική
Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2003 21:01

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (15/12/2003) Μέρος 1/2

ΔΙΚΗ 17Ν

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05 - 10:35

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι κρατούμενοι Ξηρός Σάββας και Ξηρός Βασίλειος κωλύονται προσωρινά να παραστούν στην αίθουσα του Δικαστηρίου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να επιτραπεί η εκπροσώπηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιτρέπεται η παράσταση δια του συνηγόρου. Οι άλλοι έχουν όλοι συνηγόρους εδώ ή να ορίσουμε τον κ. Αγιοστρατίτη όσοι δεν έχουν; Λέμε τον κ. Αγιοστρατίτη προσωρινά. Εδώ όπως ξέρετε δεν έχουμε πολλά περιθώρια ούτε να τρώμε την ώρα μας, ούτε να λέμε τα ίδια και τα ίδια. Αντιλαμβάνεστε τι λέω, προς πάσα κατεύθυνση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σε μένα το λέτε αυτό κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προς πάσα κατεύθυνση είπα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας έδωσα την εντύπωση ότι κάνω κατάχρηση της διαδικασίας ή κατάχρηση δικαιωμάτων για να μου κάνετε εμένα τέτοια?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν αφήνουμε καμία καρφίτσα να πέσει; Να τελειώνουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ θα έλεγα σε σας αυτό μάλλον σε αυτή την περίπτωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Κούρτοβικ, σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κάνετε σε μένα τέτοια παρατήρηση και με τέτοιο ύφος?;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μην μπω στο ρεκόρ Γκίνες ότι είμαι ο πιο υπομονετικός άνθρωπος στον κόσμο. Είμαι στην Ελλάδα, όχι και στον κόσμο όμως.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κι εγώ στην Ελλάδα είμαι κ. Πρόεδρε, δεν είμαι στο Ιράκ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε μου τη χάρη και μη λέτε περιττά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, βεβαίως και χωρίς την παρέμβασή σας θα σας έλεγα ότι ο εντολέας μου έχει δηλώσει από την αρχή της δίκης ότι δεν επιθυμεί να υποβάλλει κανένα αίτημα και στα πλαίσια αυτής της δίκης δεν επιθυμεί να ασκήσει κανένα δικονομικό δικαίωμα όπως δεν άσκησε. Να επισημάνω όμως ότι επί της ουσίας δεν μας παρέχετε κανένα δικαίωμα και είναι προφανές ότι η δικονομική δυνατότητα είναι δικονομική ειρωνεία στην περίπτωση αυτή.

Εγώ θα ήθελα να προσθέσω για να κλείσω ότι η τοποθέτηση παρόλα αυτά του κ. Εισαγγελέα, παρά το αναμενόμενο της πρότασης μας επανέφερε στο κλίμα του προηγούμενου καλοκαιριού. Μας έπεισε για μια ακόμη φορά ότι το σκεπτικό με το οποίο δικάζετε είναι πολιτικό σκεπτικό. Δικάζονται ως πολιτικοί αντίπαλοι. Μπορούν να στήνονται και αγχόνες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε την κα Κούρτοβικ. Για τους αδελφούς Ξηρούς ακούμε τα δικά σας.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Από πλευράς Σάββα Ξηρού κ.κ. Δικαστές θέλουμε να δηλώσουμε υπό την έννοια της επιμετρήσεως της ποινής ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας δεν κατορθώσαμε και δεν παρεσχέθη καμία δυνατότητα υπερασπίσεως του εαυτού μας. Δεν μας δόθηκε ακόμα η δυνατότητα να εξεταστούμε από κάποιον γιατρό έτσι ώστε όχι κάποιοι αναρμόδιοι να ενημερώνουν το Δικαστήριό σας ότι ο Σάββας Ξηρός δεν θα ανέβει αλλά τους λόγους για τους οποίους δεν ανεβαίνει που δεν σήμαιναν σε καμία περίπτωση έλλειψη σεβασμού και απόρριψη της διαδικασίας, απλά απόρριψη ικανοποιήσεων κάποιων αιτημάτων σχετικά με τη δυνατότητα του Σάββα Ξηρού, πολυτραυματία και ανθρώπου που δέχθηκε την αναλγησία της κρατικής τρομοκρατίας κατά τρόπο αδυσώπητο.

Ο Σάββας Ξηρός δεν μπορούσε τις περισσότερες φορές και προς το τέλος αδυνατούσε τους δύο τελευταίους μήνες παντελώς να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Το γνωρίζετε αυτό. Σας παρασχέθηκαν κάποιες δυνατότητες να απολογηθεί, όχι στο Δικαστήριό σας δυνατότητες με την έννοια αυτή αλλά για να μπορέσουμε να πούμε δυο λόγια έστω και απολογούμενοι την υστάτη στιγμή.

Συνδέσαμε και όχι πιστεύω άκαιρα το θέμα της απολογίας του με το θέμα της δυνατότητος καταδείξεως σοβαροτάτων ποινικών παραβάσεων που συνέβησαν κατά τον χρόνο που νοσηλευόταν στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Τα αιτήματά μας αυτά απερρίφθησαν διότι προφανώς έλαβε υπόψη το Δικαστήριο, θα δούμε και την αιτιολογία σας ότι ήταν αρκετή η προσπάθεια που έγινε προς αποκατάσταση της υγείας του και ο Σάββας Ξηρός κατά το στάδιο των ανακρίσεων μπορούσε να επικοινωνήσει και με τους δικηγόρους του και κατόπιν να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

Σας αν θέλετε προβολή αιτημάτων με την έννοια της απορρίψεως ήταν το γεγονός κάποιων συνεντεύξεων που είχε δώσει ή ότι δεν παραπονέθηκε τον πρώτο εκείνο καιρό επαρκώς. Αυτό είναι ανακριβές. Ο Σάββας Ξηρός πάντοτε και σε κάθε στάση τόνιζε ότι δεν είχε τη δυνατότητα απολογίας. Συνέδεσε μόνο το αίτημα αυτό με την έννοια της ιατρικής εξετάσεως, της μαγνητικής τομογραφίας με την οποία θα μπορούσαμε να έχουμε την πλήρη απόδειξη της μεθόδου η οποία ακολουθήθηκε.

Δευτέρα σήμερα, πανηγυρικά η υπεράσπιση του Σάββα Ξηρού, εγώ, ο κ. Αγιοστρατίτης και ο κ. Βλάχος έχουμε πιστεύω δικαιωθεί διότι τι άλλο σημαίνει παρά την αναλγησία το γεγονός ότι επί 3 φορές με διάρκεια ενός μηνός χωρίς να έχουμε καμία συμπαράσταση και βοήθεια ούτε και από την Έδρα και από τον κ. Εισαγγελέα δόθηκε μία δυνατότητα εξετάσεως της μαγνητικής τομογραφίας να υποβληθεί και το τρίπλεξ καρωτίδων. Προχθές ενώ ήταν προγραμματισμένη μετά από ένα μήνα, δηλαδή η πρώτη ήταν προγραμματισμένη?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγχωρήστε μου κάτι, αυτή την ώρα δεν είμαστε στον Μάρτη. Καταλάβατε;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ναι, είμαστε στην επιμέτρηση της ποινής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και θα σας παρακαλέσω να περιοριστείτε εκεί αλλιώς είμαι υποχρεωμένος να σας αφαιρέσω το λόγο. Μην με αναγκάζετε. Είστε έμπειρος δικηγόρος και από τους πιο καλούς.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Έχω περιοριστεί και αυτοπεριορίζομαι και την ύστατη αυτή στιγμή μιλάω για την επιμέτρηση της ποινής. Η επιμέτρηση της ποινής δεν λέει ότι πρέπει να πεις μόνο την επιείκεια, μπορεί να ζητήσεις και την αυστηρότητα. Εγώ οδηγούμαι σε μία σκέψη ήρεμα, Δευτέρα το πρωί να σας πω γιατί και σας λέω εκ των προτέρων δεν θα ζητήσω καμία επιείκεια όπως δεν ζήτησα και διαφορετικά.

Αλλά αυτό πιστεύω ότι είναι έλλειψη σεβασμού προς το Δικαστήριό σας να μην στοιχειοθετήσω γιατί το ζητάω αυτό. ¶λλωστε ξέρετε ότι είμαι συντομότατος και δεν πρόκειται να κάνω καμία κατάχρηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου) Δεν θέλω εκτός θέματος.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν είμαι εκτός θέματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η διαδικασία είναι κλιμακωτή. Έχει φτάσει σε αυτό το στάδιο. Δεν είμαστε στον Μάρτη. Τώρα θα αρχίσετε να λέτε και για το πολιτικό έγκλημα και ότι άλλο θέλετε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, όχι. Θα δείτε ότι για το πολιτικό έγκλημα?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελείωσε και η προδικασία. Δεν είμαστε πέρσι τον Ιούνιο, είμαστε φέτος τον Δεκέμβρη 15 του μηνός. Μην είμαστε εκτός χρόνου και φυσικά και εκτός τόπου θα γίνουμε σε λίγο. Σας παρακαλώ λοιπόν.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι το «λύεται η συνεδρίαση› γίνεται με την επιβολή των ποινών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως δεν έχουμε να πούμε τίποτε άλλο τώρα.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω και θα δείτε ότι δεν έχουμε πράγματι να πούμε?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν θα σας αφήσω να συνεχίσετε έτσι. Πάντως σας λέω, θα σας αφαιρέσω το λόγο και προσφύγετε στο Δικαστήριο. Ότι θέλετε κάντε, εσείς έχετε ευθύνη. Εγώ έχω ευθύνη η διαδικασία να μένει μέσα στα πλαίσιά της. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ευθύνη έχουμε όλοι των πράξεών μας και αν δεν με είχατε διακόψει ίσως και είχα ολοκληρώσει. Εκείνο λοιπόν το οποίο θέλω κ. Πρόεδρε, κ.κ. Δικαστές πάνω στο θέμα αυτό είναι ότι ο Σάββας Ξηρός δεινά αν θέλετε ταλαιπωρήθηκε, δεινά αν θέλετε καταπιέστηκε και κυρίως του αφαιρέθηκε κάθε δυνατότητα να απολογηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου σας.

Η τελευταία αναβολή της μαγνητικής τομογραφίας και του τρίπλεξ καρωτίδων θα μας έδινε τη δυνατότητα και σε μας και σε σας ακόμα με την έννοια της επιμετρήσεως των ποινών να λάβετε κάποια μέτρα. Δεν το θέλησαν, το φοβούνται και αυτή είναι η δικαίωσή μας. Ο Σάββας Ξηρός σήμερα πάσχει από μία αστάθεια, έχει μια αδυναμία αρθρώσεως του λόγου και γι’ αυτόν το λόγο δεν μπορεί και να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

Ακόμα η αστάθεια στο βάδισμά του σημαίνει ότι η φλεγμονή στην καρωτίδα, δηλαδή στην παροχή αίματος στον εγκέφαλο είναι κάτι πλέον αυταπόδεικτο και είναι κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει από ώρα σε ώρα τη μεταβολή του σε «φυτό› ή να πάψει να υπάρχει στον φυσικό κόσμο που τόσο τον ταλαιπώρησε. Εσείς πιστεύετε μπορεί να έκανε αυτά τα πράγματα τα φρικτά, ο ίδιος όμως δεν ομολόγησε, δεν του δόθηκε η δυνατότητα να ομολογήσει και κατά συνέπεια δεν παραδέχεται από το κατηγορητήριο τίποτα από τα οποία του αποδίδονται.

Το γεγονός ότι η ωχρά κηλίδα των ματιών του έχει επιβαρυνθεί όχι μόνο από το θέμα της εκρήξεως, αυτό ήταν μερικότερα και είχε αποκατασταθεί η όρασή του αλλά από την παροχή ψυχοφαρμάκων τα οποία του εδόθησαν με αποτέλεσμα την αρτηριακή πίεση του εγκεφάλου να την αυξάνουν και κυρίως από το γεγονός της αποκόλλησης έλξης, δηλαδή το γεγονός ότι έναν άνθρωπο κομματιασμένο τον σήκωναν όρθιο προκειμένου να αναγνωρίσει φωτογραφίες και ορισμένα πράγματα, αυτό ήταν το γεγονός που οδήγησε στην πλήρη καταστροφή της οράσεώς του ακόμα και σήμερα να επιδεινούται και να χάνει το φως του.

Τα γεγονότα αυτά τα οποία δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει και ιατρικά αποτυπώνονται είναι ο λόγος για τον οποίον δεν απολογηθήκαμε, δεν παραδεχόμεθα καμία πράξη του κατηγορητηρίου μας και παρακαλούμε μέσα στα πλαίσια ότι η ναρκανάλυση η οποία έγινε στον Σάββα Ξηρό έχει πλήρως αποδειχθεί, δηλαδή από τις 4 μεθόδους η ναρκανάλυση και δεύτερον η λειτουργική λοβοτομή που από την άρνηση του να κάνουμε τις εξετάσεις της μαγνητικής τομογραφίας επίμονα μέχρι να τελειώσει η δίκη, ακόμα και το θέμα ότι δεν μας εδόθη η δυνατότητα αυτή σημαίνει ότι και η λειτουργική λοβοτομή για την υπεράσπισή του είναι πλέον γεγονός και κατά συνέπεια εκείνο το οποίο επιζητούμε από το Δικαστήριό σας είναι να εξαντλήσετε την αυστηρότητά σας ως προς τις ποινές.

Είμαστε οι ίδιοι και πάντοτε οι οποίοι λέγαμε ότι δεν επιθυμούμε καμία υποβολή αιτήματος ελαφρυντικών. Το είπαμε και κατά την αγόρευση. Το είπε επανειλημμένα και ο Σάββας Ξηρός. Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να φερθείτε με επιείκεια ως προς την επιμέτρηση των ποινών. Ζητάμε να εξαντλήσετε την αυστηρότητα-σκληρότητα ως προς την επιβολή των ποινών.

Αυτό για μας αποτελεί την ιστορική δικαίωσή μας και βγαίνουμε μέσα από τη διαδικασία αυτή κοινωνικά ενισχυμένοι. Ποτέ και σε καμία περίπτωση η ανακάλυψη της αλήθειας δεν γίνεται με το να εγκληματούμε. Η έννομη τάξη έπρεπε να σπεύσει να φέρει σε πέρας τη διαλεύκανση του εγκλήματος ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ και μετά να αποδώσει πιστεύουμε τις ποινές ευθύνες στον Σάββα Ξηρό.

Δεν εξετάστηκαν ακόμα οι ουλές οι οποίες υπάρχουν στο στήθος του και δεν εξετάστηκαν όλα εκείνα τα σημεία τα οποία θα κατεδείκνυαν πέρα για πέρα τη δυνατότητα την οποία είχαμε και από το νόμο και από τη διαδικασία για να καταδείξουμε αυτά τα πράγματα.

Σήμερα παρουσιάζουμε έμφρακτα εγκεφαλικά διότι όπως ανέλυσα οι δύο καρωτίδες πλέον έχουν πηγμένο αίμα το οποίο διοχετεύουν και η μαγνητική τομογραφία σαν ύστατο σημείο τουλάχιστον αν δεν ενδιαφέρεστε για το έγκλημα που έγινε του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ θα έπρεπε από τον κ. Εισαγγελέα να διαταχθεί έστω και πριν τελειώσει η δίκη γιατί πήγε για τις 9/1 για την κατάσταση της υγείας του. Έναν άνθρωπο τον οποίο είχατε απέναντί σας 9 μήνες θα μπορούσατε εσείς με την επέμβασή σας αφού και μόνη η αναφορά μας όταν δεν μας έδιναν τις αξονικές τομογραφίες σε σας κ. Πρόεδρε, την άλλη μέρα μας είχαν καλέσει και μας έδιναν τις αξονικές τομογραφίες για να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε τα καθήκοντά μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάλι τα ίδια. Δεν είπαμε να τελειώνουμε;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Πηγαίνοντας και ολοκληρώνοντας ως προς τον Σάββα Ξηρό και λέγοντας ότι δεν επιθυμούμε καμία επιείκεια, αντίθετα ζητάμε την σκληρότητα την οποία μας έχυσαν τη νατριούχο αμιτάλη μέσα στον μυαλό μας. Όσοι επίορκοι το έπραξαν να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.

Πηγαίνω στην δεύτερη θέση μου ως προς τον Χριστόδουλο Ξηρό. Ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν επιθυμεί όπως δεν υπέβαλλε και κανένα αίτημα για ελαφρυντικά, δεν επιθυμεί καμία επιείκεια ως προς την επιμέτρηση των ποινών. Επιθυμεί μόνο να εξαντλήσετε και το θεωρεί δικαίωσή του όσο το δυνατόν αυστηρότερες ποινές σας δίνει το δικαίωμα να επιβάλλετε.

Παρακάλεσε ακόμα και πράγματα που δικονομικά δεν επιτρέπονται έτσι για να εξαντλήσετε την αυστηρότητά σας γιατί ο Χριστόδουλος Ξηρός αρίστευσε, πήρε «άριστα 10›, 10 ισόβια χωρίς να υπάρχει ούτε ένα αποτύπωμα παρόλο που υπήρχε το DNA των θυμάτων, να σκεφτείτε ή να διατάξετε σε οποιαδήποτε αν θέλετε ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ, δεν κάνουμε τώρα κριτική της απόφασης. Είπαμε περί ενοχής, πείτε για την επιμέτρηση. Δεν θέλετε επιείκεια, τελείωσε αυτό είναι.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν θέλουμε επιείκεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η λογική επιβάλλεται και στα Δικαστήρια, δεν μένει απ’ έξω. Εγώ δεν την αφήνω απ’ έξω.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και σε αυτήν απευθυνόμεθα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελπίζω.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και επειδή είναι η λογική μιας σειράς σκέψεων εξηγώ ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και θα καθόμαστε να λέμε δηλαδή από την αρχή?.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το θεωρώ απρέπεια προς το Δικαστήριό σας και ξέρετε πόσο σας σέβομαι όλους σας?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι εμείς σας σεβόμαστε και ξέρουμε τι ύψους συνήγορος είστε. Ασφαλώς σας γνωρίζουμε γι’ αυτό λέω ότι είμαστε εκτός θέματος.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: 1,70 μετά βίας, δεν με πλούτισε η φύση εμένα. Το DNA το οποίο είχατε στη διάθεση?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, δεν μπορούμε να λέμε γι’ αυτά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή σας αφαιρείται ο λόγος. Προσφύγετε στο Δικαστήριο. Νομίζω τελειώσατε. Είπατε ότι θέλετε εξάντληση της επιείκειας. Δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν θέλω εξάντληση της επιείκειας και οδηγούμαι με σειρά σκέψεων. ¶λλωστε αν με αφήνατε ένα λεπτό θα είχα ολοκληρώσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, αλλά δεν θα μου λέτε άσχετα πράγματα γιατί θα έχουμε και επόμενους μετά. Δεν μπορώ να ανοίξω τέτοιον κύκλο εδώ πέρα. Δεν θα ανοίξω κύκλο ούτε κριτικής των αποφάσεων περί ενοχής, ούτε τίποτε άλλο. Εδώ σας παρακαλώ πολύ είναι Δικαστήριο. Κάποτε πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μα η επιμέτρηση της ποινής αφορά την περί ενοχής κρίσης, νομίζω, εκτός αν είμαι τόσο έξω από το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είσαστε πάρα πολύ εντός αλλά όταν μου λέτε «δεν έχουμε κανένα θέμα› είναι σαν να λέτε «μην του βάζουμε ισόβια›. Θα σας ρωτήσω «τι άλλο να του βάλουμε;›. Ρωτάω.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, να του βάλετε ισόβια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε; Αφού θέλετε να του βάλουμε ισόβια προς τι η συζήτηση; Διαβάστε και λίγο στους Αρχαίους Έλληνες, χρειάζονται. Όχι όλο τους από πέρα, μην πω από πού;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είπανε τόσα καλά οι Αρχαίοι Έλληνες που εκτός από το διάβασμα θα έπρεπε να εφαρμόζουμε και ορισμένα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα εφαρμόζουμε απόλυτα.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν είμαι εγώ που θα έχω τον αντίλογο. Εγώ μιλάω για τον Χριστόδουλο Ξηρό, τίποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε, και σας παρακαλώ πολύ δεν με ενδιαφέρει τίποτε άλλο εκτός από την επιμέτρηση τώρα, αυτό λέει η δικονομία. Εάν εσείς δεν θέλετε.?;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Την επιμέτρηση λοιπόν και κατά την εξάντληση της σκληρότητάς σας το DNA δεν ελήφθη υπόψη. Επίσης θεωρήσατε κατασκευασμένη ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ, σας αφαιρέθηκε ο λόγος. Τελειώσατε.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν θέλω να προσφύγω στο Δικαστήριο. Αυτή τη στιγμή μου αφαιρείται το λόγο σε μία διαδικασία την οποία έχετε παρασημοφορηθεί. Κατά συνέπεια γιατί να χαλάσετε?. ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος έχει παρασημοφορηθεί;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Έτσι άκουσα, ότι παρασημοφορηθήκατε από το Ίδρυμα ΛΑΜΠΡΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ παρασημοφορήθηκα;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το άκουσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν ακούσατε τέτοιο πράγμα σας το δίνω εσάς το παράσημο. Μήπως σας χρειάζεται, γιατί εμένα δεν μου χρειάζεται κανένα παράσημο.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: ¶κουσα ότι ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούστε κύριε, εγώ μπήκα εδώ μέσα μόνο με την εντιμότητά μου. Δεν μπήκα με τίποτε άλλο και αυτή δεν θα μου θίξει κανένας ούτε με παράσημα, ούτε με τίποτα. Εάν εσείς έχετε διάθεση να πάρετε τίποτα παράσημα να πάτε να τα ζητήσετε. Ούτε από τον κ. Λαμπράκη, ούτε τους ξέρω τους ανθρώπους αυτούς. Δεν τους περιφρονώ, ούτε και τους επαινώ.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το άκουσα, δεν το είδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσατε! Αν αρχίσω κι εγώ να λέω «άκουσα για σας εκείνο›, αυτό είναι δυσφήμιση κύριε για τον Δικαστή. Σας παρακαλώ λοιπόν μαζευτείτε.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Να λοιπόν που σας έδωσα σήμερα και πρέπει να ευχαριστήσετε τη δυνατότητα να αποκαταστήσετε κάτι το οποίο ακούστηκε ειδησεογραφικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ακούστηκε πουθενά, εσείς το λέτε. Εσείς το λέτε, είναι μέσα στο μυαλό σας όπως είναι και άλλα πράγματα φαίνεται μέσα στο μυαλό σας.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τίποτα δεν είναι μέσα στο μυαλό μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι είναι.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ότι έχω το λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παράσημα δεν δίνουν ούτε οι ιδιώτες, ούτε και ξένες δυνάμεις θα το τολμήσουν ποτέ να δώσουν σε μένα παράσημο.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτό είναι ευχάριστο γιατί έχω ακούσει ότι θα ξανάρθουν να παρασημοφορήσουν. ???.: Στον κ. Διώτη δώστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω κύριε τι κάνει ο καθένας. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν μπορείτε να προσβάλετε έτσι εμένα. Είναι θέμα προσωπικό πλέον και ως εδώ τέλος πάντων. Κάπου πρέπει να σταματήσετε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ίσα-ίσα που πρέπει να με ευχαριστήσετε γιατί ξεδιαλύθηκε αυτό το θέμα το οποίο επανειλημμένα το άκουσα, ότι υπήρξε τελετή στο Ίδρυμα ΛΑΜΠΡΑΚΗ. Μπορεί να έπεσα έξω. Οπωσδήποτε θα έπεσα έξω αφού το λέτε κ. Πρόεδρε αλλά καλώς το είπα. Να που διαλύθηκε ένας μύθος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν εσείς δημιουργείτε τους μύθους αυτή την στιγμή αυτοδιαλύονται μαζί με σας. Ελάτε παρακαλώ. Συνέχεια θέλετε να προκαλείτε την Έδρα επειδή με θεωρείτε άκρον άωτον της υπομονής; Καταλάβετε ότι είστε πέρα από τα όρια του παραλόγου αυτή την στιγμή.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Πέρα από τα όρια του παραλόγου θεώρησε και ο Χριστόδουλος Ξηρός την ποινή που του επιβλήθηκε χωρίς όπως είπα να υπάρχουν αποτυπώματα. Ολοκληρώνω ως προς τον Χριστόδουλο Ξηρό ότι η έννοια της επιμετρήσεως της ποινής του σημαίνει ότι αυτή την στιγμή ουσιώδη πράγματα όπως ήταν το DNA, όπως ήταν η ομολογία του η κατασκευασμένη που σε άλλα σημεία θεωρήθηκε ότι ήταν ειλικρινής και ως προς τον κ. Τσελέντη θεωρήθηκε ότι ήταν ανειλικρινής, στις αναγνωρίσεις των μαρτύρων που πραγματικά «έβγαλαν μάτια› ενώ είναι 1,86 μιλούσαν για 1,65-1,70.

Αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα μαζί με το γεγονός το οποίο προσθέτουμε σήμερα στην κρίση περί επιμετρήσεως ποινής ότι ένας άνθρωπος ο οποίος ανήκε στην Οργάνωση δεν θα μπορούσε επί 15 ημέρες να κυκλοφορεί ελεύθερος, να δίνει συνεντεύξεις και να μην σπεύδει να εξαφανίζει τα ίχνη του τινάζοντας στον αέρα κάποιες γιάφκες.

Το γεγονός αυτό και μόνο σημαίνει ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι αθώος και η πρόταση που έγινε περί ενοχής και η κρίση περί ενοχής μας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι αυτή θα είναι και η ποινική μεταχείρισή του ως προς το κεφάλαιο της επιβολής των ποινών και κατά συνέπεια σας διευκολύνουμε με το να ζητάμε «καμία επιείκεια και να εξαντλήσετε τα όρια της ποινικής δικαιοδοσίας ως προς την επιμέτρηση των ποινών, να επιβάλλετε τις αυστηρότερες δυνατές›.

Ως προς τον Βασίλη Ξηρό πέρασε όλη την διαδικασία με το όνειρό του ζωγραφίζοντας και αυτή τη στιγμή μένει με τιμή στο ρόλο τον οποίο διάλεξε να έχει μέσα στην αίθουσα αυτή. Διάλεξε έναν ρόλο και με παρακάλεσε τον ρόλο αυτό να μην τον αλλάξουμε με τίποτα, να μην χάσει αυτήν την ιδιότητα που είχε, το ρόλο που του απονεμήθηκε, ένα ρόλο που τον έζησε και τον είδε μόλις κατάλαβε τον κόσμο γύρω στην ηλικία των 10 ετών. Δεν θέλουμε καμία πρόταση και επιστρέφουμε στον κ. Εισαγγελέα το γεγονός ότι μπορεί να γίνει καλύτερος μέσα στην φυλακή και να παιδευτεί ευκαιρίες.

Ο Βασίλης Ξηρός είναι αθώος, είναι καλός. Δεν πρόκειται μέσα από την εγκληματική μόλυνση μιας πολυετούς φυλακίσεως και καθείρξεως να γίνει καλύτερος. Είναι καλός, είναι άριστος, πέρασε ονειρευόμενος τη διαδικασία αυτή και αν θέλετε ζωγραφίζοντας τον κόσμο που φαντάστηκε και παρακαλώ και γι’ αυτόν να λάβετε υπόψη σας ότι δεν θέλει καμία επιείκεια και να εξαντλήσετε και γι’ αυτόν τα όρια της αυστηρότητάς σας. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε κι εμείς. Ο λόγος στον κ. Βλάχο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Δικαστές θα τονίσω κι εγώ ότι η εντολή που έχουμε από τους πελάτες μας είναι να μην ζητήσουμε την επιείκεια του Δικαστηρίου, τουλάχιστον από τους δύο παρευρισκομένους, ο Σάββας Ξηρός δεν μπορεί να ανέβει επάνω.

Εγώ ήθελα απλώς να τονίσω ότι ακόμα και αν επρόκειτο να γίνει μια σοβαρή συζήτηση επί του θέματος επιμέτρησης ποινής, αυτή καθίσταται αδύνατη από το γεγονός ότι δεν έχουμε ένα στοιχειώδες σκεπτικό της απόφασης και βεβαίως το άρθρο 79, όπως πολύ καλύτερα από εμένα γνωρίζετε, αναφέρεται σε περιστάσεις τέλεσης, τρόπο συμμετοχής, αναφέρεται σε ένταση του δόλου, όταν λοιπόν δεν υπάρχει ένα στοιχειώδες σκεπτικό να ξέρουμε πώς οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι συμμετείχαν, με ποιον τρόπο, ποιος ήταν ο τρόπος δράσης τους, τότε η συζήτηση επί της επιμέτρησης της ποινής οφείλω να πω ότι καθίσταται αδύνατη και σχεδόν παρέλκει.

Ένα απλώς παράδειγμα θα σας πω από την πρόταση της Εισαγγελικής Έδρας. Δεν βλέπω να γίνεται καμία διαφοροποίηση στους διαφόρους βαθμούς του δόλου. Προτείνεται για παράδειγμα, για τον Χριστόδουλο Ξηρό στην περίπτωση Παλαιοκρασσά, 8 φορές 18 χρόνια πρόσκαιρη κάθειρξη για τις 8 απόπειρες ανθρωποκτονίες εκ των οποίων οι 4 θεωρείται ότι τελέστηκαν με άμεσο δόλο, οι δε άλλες 4 με ενδεχόμενο. Ξέρετε όμως πολύ καλά ότι ακόμα και ανάμεσα στις μορφές του δόλου υπάρχει μία διαφοροποίηση. Είναι άλλο να έχουμε άμεσο δόλο, άλλο να έχουμε την πρόθεση και άλλο να έχουμε τη γνώση ότι θα συμβεί υποχρεωτικά και επειδή θέλουμε το αποτέλεσμα θέλουμε τη συνέπεια και άλλο να θεωρούμε πιθανόν, είναι διαβαθμίσεις όπως και να το κάνουμε και αυτά όλα στην επιμέτρηση της ποινής όφειλαν να παίξουν ένα ρόλο.

Δυστυχώς η Εισαγγελική Έδρα δεν διαφοροποίησε τέτοια σημεία, έκανε μια πρόταση την οποία θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω «κατ’ αποκοπήν›. Εύχομαι η Έδρα σας, εκεί τουλάχιστον που ενδιαφέρεται και είμαι σίγουρος ότι θα δείξει κάποιο ενδιαφέρον τουλάχιστον να διαφοροποιήσει τέτοια θέματα τα οποία επιβάλλονται από το νόμο.

Από κει και πέρα θα ήθελα να τονίσω δυο πράγματα, ότι υπάρχουν και διάφορες περιστάσεις οι οποίες αφορούν την ειδική και τη γενική πρόληψη, δεν αναφέρονται αποκλειστικά στο νόμο, τουλάχιστον αυτές που αφορούν την ειδική πρόληψη και την προσωπικότητα του καταδικασθέντος πλέον.

Δεν αναφέρονται αποκλειστικά στο νόμο, ο νόμος έχει την έκφραση «ιδίως λαμβάνονται υπόψη από το Δικαστήριο›, εκεί λοιπόν εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη από το Δικαστήριό σας, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τους πελάτες μας, ότι υπάρχουν περιστάσεις οι οποίες έπρεπε να ληφθούν υπόψη τουλάχιστον ως προς την επιμέτρηση της ποινής, όπως είναι βεβαίως η χρήση των φαρμάκων στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού ή ο βασανισμός του –ως τέτοιον θεωρούμε την καταπόνησή του να ανακρίνεται όντας πολυτραυματίας στην Εντατική- όπως επίσης οι απειλές και οι εκβιασμοί που δέχθηκαν οι αδελφοί Ξηροί, οι υπόλοιποι δύο και ο Σάββας.

Τελευταίο –και να μην το ξεχνάμε αυτό- η εξαπάτηση. Η εξαπάτηση που δέχθηκαν εκ μέρους κρατικών οργάνων και η οποία νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί και αυτή ως περίσταση που αφορά την προσωπικότητά τους ακόμα και ως προς το βαθμό που έπεσαν θύματα μιας τέτοιας εξαπάτησης κρατικών οργάνων η οποία έγινε με πολλούς τρόπους, αναφέρθηκαν στη διάρκεια της διαδικασίας εδώ πέρα και πιστεύω το Δικαστήριό σας και από μόνο του να έχει την ικανότητα να διακρίνει και να κρίνει αυτό που λέω.

Βεβαίως από την άλλη υπάρχει και πάρα πολύ μεγάλη απόσταση από τις πράξεις. Πολλές από αυτές βρίσκονται ήδη στο όριο της παραγραφής και όπως ακριβώς αδυνατίζουν τα αποδεικτικά μέσα, έτσι ακριβώς αδυνατίζουν και οι σκοποί της ποινής διότι αυτά τα δύο πάνε μαζί. Για τέτοιες πράξεις λοιπόν πρέπει και αυτό να ληφθεί υπόψη από το Δικαστήριό σας, ούτε η γενική πρόληψη είναι τόσο ισχυρή ούτε η ειδική πρόληψη όταν βρισκόμαστε ήδη στο όριο της 20ετίας.

Υπάρχει βεβαίως και ένας άλλος λόγος τον οποίο πρέπει να λάβει υπόψη το Δικαστήριό σας, ότι στην προσωπικότητα του κατηγορουμένου, στην εκτίμηση η οποία γίνεται και από τη στάση του στο ακροατήριο, θα πρέπει θετικά κατ’ εμέ να εκτιμηθεί το ότι αρνήθηκαν να δηλώσουν μετάνοια, έμειναν σταθεροί και πιστοί στις απόψεις τους, αρνήθηκαν να εξαγοράσουν ευνοϊκή μεταχείριση με το να καταδώσουν συντρόφους τους.

Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δυστυχώς το Δικαστήριό σας το έκρινε αλλιώς και βέβαια παρασυρθέν και από τη διατύπωση του νόμου, εν πάση περιπτώσει έτσι όπως εφαρμόστηκε στην περίπτωσή μας το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, ο μόνος τρόπος για να γίνει πιστευτός κάποιος όσον αφορά την αποχώρησή του από εγκληματική Οργάνωση, είναι να αποχωρήσει προδίδοντας τους υπολοίπους και μάλιστα να εμμείνει μέχρι την τελευταία στιγμή σε αυτή του τη στάση, διότι αν δεν το κάνει αυτό, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να του αναγνωρισθεί ότι αποχώρησε.

Είχαμε εδώ, με βάση το σκεπτικό της απόφασης περί ενοχής, περιπτώσεις στις οποίες καταδείχθηκε ποιοι ήταν αυτοί ακριβώς οι οποίοι επειδή ακριβώς επέμειναν σε αυτά τα οποία ανέφεραν και σε αυτές τις καταδόσεις που έκαναν, θεωρήθηκαν ότι είχαν αποχωρήσει από την Οργάνωση και ότι είχαν παραγραφεί ορισμένα αδικήματα. Αντίθετα άλλοι και πιστεύω ότι αυτό ήταν το σκεπτικό που παρέσυρε το Δικαστήριό σας, θεωρήθηκε ότι και αν ακόμη είχαν αποχωρήσει, επανεντάχθηκαν στη 17Ν η οποία «ανασυγκροτήθηκε στο κελί της› όπως ακούστηκε και από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής.

Αυτή λοιπόν ήταν η κρίση του Δικαστηρίου που στήριξε την μη πειστικότητα της αποχώρησής τους, άρα λοιπόν έχουμε δύο στοιχεία: ότι όταν σ’ αυτές τις αποχωρήσεις πειστικά από μια εγκληματική Οργάνωση, πρέπει υποχρεωτικά να συνδυαστεί αυτό με έμπρακτη μεταμέλεια η οποία σημαίνει ότι θα δώσεις και ονόματα και θα καταδώσεις κάποιους ανθρώπους και μέχρι το Δικαστήριο δεν έχεις το δικαίωμα να ανακαλέσεις αυτά που είπες. Εάν κάνεις αυτό που έκαναν οι πελάτες μου, τότε πλέον δεν θεωρείσαι αξιόπιστος.

Ένα άλλο θέμα το οποίο θέλω να τονίσω για τους πελάτες μου, πολύ ενδιαφέρον, είναι το θέμα που ανέφερε ο κ. Εισαγγελέας του πλουτισμού, όσον αφορά τα κίνητρα. Νομίζω ότι αποδείξαμε στο Δικαστήριό σας ότι για τους εντολείς που υπερασπίζομαι, τέτοιο θέματα δεν τίθεται. Τους είχατε μπροστά σας 9 μήνες, τους είδατε, φέραμε και μάρτυρες οι οποίοι το απέδειξαν αυτό το πράγμα, είναι αδιανόητο να τίθεται έστω και τελευταία στιγμή το θέμα του πλουτισμού, όταν θα έπρεπε μετά από τέτοια μακροχρόνια και επίπονη διαδικασία, ένα τουλάχιστον να έχει γίνει κατανοητό από το Δικαστήριό σας, ότι εάν πράγματι αυτοί οι άνθρωποι έκαναν αυτά για τα οποία δεχθήκατε ότι έκαναν, για τα οποία εσείς τους καταδικάσατε, τότε σίγουρα τα κίνητρά τους δεν ήταν ιδιοτελή.

Ακόμα και αν δεν αναγνωρίσετε τα μη ταπεινά κίνητρα ως ελαφρυντικό, νομίζω ότι τελευταία και ύστατη ευκαιρία που έχει η Έδρα για να πλησιάσει κάπως την πραγματικότητα της κατάστασης, την πραγματικότητα των πραγμάτων και το πραγματικό πρόσωπο αυτής της Οργάνωσης, είναι να δεχθείτε τουλάχιστον ως προς την ποινή τα πολιτικά κίνητρα τα οποία είχαν αυτοί οι άνθρωποι εκτιμώντας τα ως μη ταπεινά.

Από κει και πέρα, όσον αφορά τους συγκεκριμένους εντολείς μου, δημιουργήθηκε μία αντίληψη στο Δικαστήριό σας η οποία βέβαια επιβάρυνε και την πρόταση για την επιμέτρηση της ποινής εκ μέρους της Εισαγγελικής Έδρας. Δημιουργήθηκε μια ας το πούμε κακή και επιβαρυντική για την προσωπικότητα του Χριστόδουλου εντύπωση, διότι ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός χαρακτηρίσθηκε για το πηγαίο, αυθόρμητο και αθυρόστομο χιούμορ του.

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι δημιουργήθηκε μια εικόνα γι αυτούς τους ανθρώπους η οποία είναι στρεβλή και δεν αποδίδει αυτό που πραγματικά ήταν. Εν πάση περιπτώσει, τί έχει δεχτεί το Δικαστήριό σας; Ότι ήταν ένα χαλί οι Ξηροί, που πέρασαν από πάνω στην αρχή όλοι η εγκληματική Οργάνωση όπως τη λέτε εσείς, ή επαναστατική Οργάνωση όπως θέλουμε εμείς, και το οποίο χαλί κάποια στιγμή η Αντιτρομοκρατική το τράβηξε και έπεσε όλη η Οργάνωση μέσα και τώρα πάλι πάνω απ’ αυτό το χαλί θα περάσει ο νόμος για να δείξει το αδυσώπητο πρόσωπό του και την τρομερή και φρικτή όπως είπε ο κ. Εισαγγελεύς τιμωρία τους, εις γνώσιν και κατάγνωσιν των πάντων.

Έτσι εγώ ένιωσα τη συμμετοχή αυτή των εντολέων μου σε όλη αυτή την διαδικασία, από την υποτιθέμενη συμμετοχή στους στην Οργάνωση, μέχρι τη συμμετοχή τους στην εκτόνωση της κατάσταση και στην εξιλέωση έτσι όπως την εννοεί με τις ποινές το Δικαστήριο.

Αρχίζω να αμφιβάλλω εάν πράγματι αυτό το σενάριο το οποίο έγραψαν κάποιοι στις πλάτες των αδελφών Ξηρών ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πολλές φορές σκέφτηκα, αν είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να εξυπηρετούν τους τρεις αυτούς ουσιαστικά μεταξύ τους αντιφατικούς ρόλους.

Τη μια να εξυπηρετούν πλήρως όλη την εγκληματική δράση της Επαναστατικής Οργάνωσης, την άλλη οι ίδιοι να εξυπηρετούν την εξάρθρωση της Οργάνωσης και στο τέλος να εξυπηρετούν και τις ποινικές ανάγκες του νόμου. Αυτοί είναι οι αδελφοί Ξηροί. Θα εξυπηρετήσουν τους πάντες στο τέλος αλλά νομίζω ότι αυτό το σενάριο δεν βγαίνει κ.κ. Δικαστές, νομίζω ότι κάπου κάνουν λάθη αυτοί οι οποίοι σκέφτηκαν ακριβώς τους αδελφούς Ξηρούς, διότι στο κάτω κάτω τί μας μένει στο χέρι; Μας μένει να πούμε ότι όλη η εγκληματική Οργάνωση των 27 αυτών χρόνων, η Επαναστατική Οργάνωση κατ’ εμάς, ήταν οι αδελφοί Ξηροί βασικά, ένας Δημήτρης Κουφοντίονας και ένας Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και κάποιοι οι οποίοι περιφέρονταν γύρω γύρω.

Νομίζω όμως ότι δεν βγαίνει και αυτό αποδείχθηκε από τα πάρα πολλά και ατακτοποίητα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στις γιάφκες, ενώ του κ. Χριστόδουλου Ξηρού δε βρέθηκε ούτε ένα, όπως σας είπε και ο προλαλήσας συνάδελφος.

Επειδή σε πολλές πράξεις από τις οποίες κατηγορήθηκαν ως ένοχοι χωρίς να μπορώ να κρίνω για την επιμέτρηση του βαθμού της ενοχής τους, έχω την εντύπωση ότι κρίθηκαν με οριακές αμφιβολίες για το Δικαστήριό σας και θέλω να αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της συμμετοχής του Βασίλη Ξηρού στην έκρηξη κατά της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Το είχα τονίσει και στην αγόρευσή μου, υπήρχε μόνο μία μαρτυρία και αυτή του αδερφού του Σάββα Ξηρού. Ακόμα και ο κ. Κονδύλη που θεωρήθηκε από εσάς αξιόπιστος και γι αυτό έτυχε και των ελαφρυντικών, δεν είπε ότι συμμετείχε ο Βασίλης Ξηρός και παρόλα αυτά το Δικαστήριό σας δέχθηκε συμμετοχή και μάλιστα πρότεινε ο Εισαγγελέας 7 χρόνια για τη συμμετοχή αυτή στην έκρηξη.

Νομίζω ότι για να μην φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ενόχους λόγω αμφιβολιών, θα έπρεπε τουλάχιστον στο θέμα της επιμέτρησης της ποινής να δείξει το Δικαστήριο ανάλογη επιείκεια διότι πιστεύω ότι οι αμφιβολίες όταν δεν αρκούν για να στηρίξουν αθωωτική πρόταση, τότε πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στο θέμα της επιμέτρησης της ποινής.

Ένα άλλο σημείο για το οποίο θα ήθελα να μπορέσω να αγορεύσω χωρίς να μου δίνεται η δυνατότητα λόγω έλλειψης στοιχείων, είναι η υπόθεση του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός για ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα. Βεβαίως το μόνο σκληρό στην όλη περίπτωση ίσως να ήταν η φέτα η ίδια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει επιμέτρηση εκεί πέρα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όταν καταδικάζεται άνθρωπος με ιδιαίτερη σκληρότητα για κάτι το οποίο έγινε μετά την ολοκλήρωση της πράξης, μετά την τέλεση της πράξης......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι λέτε εσείς, δεν ξέρετε το σκεπτικό. Θέλατε να περιμένω 4 μήνες για να πιάσω εγώ το σκεπτικό;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ειλικρινά, το μόνο σκληρό που είδα στην περίπτωση, ήταν ο βαθμός της φέτας, που ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Τέλος πάντων. Βλέπω ότι ενοχλεί αυτό γι αυτό και το αντιπαρέρχομαι αλλά χαίρομαι που ενοχλεί γιατί κι εγώ ενοχλήθηκα πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ενοχλεί όταν υπερβαίνουμε τα όρια.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Για την περίπτωση του Βασίλη Ξηρού ήθελα μόνο να τονίσω ότι ο Βασίλης Ξηρός κατηγορείται μόνο για συνέργιες και μάλιστα πολλές φορές απόπειρες. Εδώ συντρέχουν οι λόγοι του 83 της μείωσης της ποινής, όμως κατ’ επιταγή του νόμου εφαρμόζεται μία φορά, δε χρειάζεται νομίζω να το αναλύσω ιδιαίτερα.

Το Δικαστήριό σας οφείλει κατά την επιμέτρηση της ποινής να λάβει και αυτές τις περιστάσεις υπόψη διότι είναι συνεργός σε απόπειρα, ενώ δυστυχώς μία φορά μπορεί να μειωθεί η ποινή του με αποτέλεσμα να έχουμε για τη συνέργια στην τετελεσμένη πράξη και τη συνέργια στην απόπειρα, σχεδόν τις ίδιες ποινές. Στην επιμέτρηση όμως μπορείτε να διορθώσετε αυτό το πράγμα.

Επίσης, το είπε και ο συνάδελφός μου πριν από λίγο για τον Βασίλη Ξηρό θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος του οποίου η προσωπικότητα με έπεισε και δεν ξέρω το Δικαστήριό σας πώς θα την κρίνει, ότι δεν χρειάζεται βελτίωση, ότι η φυλακή δεν πρόκειται σε έναν τέτοιο άνθρωποι να προσφέρει, τουλάχιστον η μακροχρόνια φυλάκιση κάτι θετικό στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, γι αυτό παρακαλώ πολύ να ληφθεί υπόψη.

Όπως επίσης ότι δυστυχώς βαραίνει πάρα πολύ το κατηγορητήριο από μία πράξη, η επίθεση με ρουκέτα κατά του Γερμανού Πρέσβη Κούνα, όπου δέχθηκε το Δικαστήριό σας απόπειρα ανθρωποκτονίας κατ’ αυτού και της συζύγου του, οι οποίοι βρίσκονταν σε πίσω δωμάτια και παρότι ο δράστης της ενέργειας κ. Σάββας Ξηρός σας διαβεβαίωσε ότι συνειδητά σημάδεψε ψηλά, ο δε Βασίλης Ξηρός, εκτός του ότι η συμμετοχή του ήταν πολύ περιφερειακή, δηλαδή στην ουσία σε όλες τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ήταν οδηγός ή απλώς παρίστατο χωρίς να έχει καμία συμμετοχή στην εκτέλεσή των πράξεων, το ίδιο και σε αυτή την συγκεκριμένη, παρόλα αυτά επειδή το Δικαστήριό σας δέχθηκε δύο φορές απόπειρα ανθρωποκτονίας, επιβαρύνθηκε και ο συνεργός με δύο φορές από 12 χρόνια κάθειρξη, το οποίο βαραίνει πάρα πολύ το λογαριασμό.

Ελπίζω να το λάβετε και αυτό υπόψη σας τουλάχιστον όταν θα δεχτείτε την ποινή βάσης, η οποία κατ’ εμέ θα μπορούσε να είναι στο ελάχιστον ακόμη και για την περίπτωση του Σόντερς, η οποία πράγματι ούτε καν ήταν. Αν πράγματι ισχύει το κατηγορητήριο, τότε ακόμα και με το κατηγορητήριο αυτό έφτασε ως εκεί και αποχώρησε πριν ακόμη εξελιχθεί οτιδήποτε, πριν ακόμα γίνει αρχή εκτέλεσης της πράξης. Αυτό παρακαλώ πολύ να το λάβετε υπόψη σας.

Τελευταίο που θα ήθελα να προτείνω είναι ότι υπάρχει μια σειρά από πράξεις όπως είναι οι εκρήξεις οι οποίες είναι διαδοχικές, MAC DONALD’S, GENERAL MOTORS, CHRYSLER, OPEL, CITY BANK Δροσοπούλου, ΠΙΣΤΕΩΣ Αχαρνών, δύο φορές με ρουκέτες κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ και τρεις φορές στον Πειραιά κατά των τραπεζών ΜΙDLAND κτλ.

Είδα ότι δικαστήριό σας, στις περιπτώσεις της επίθεσης με ρουκέτες κατά του ΠΑΣΟΚ και στον Πειραιά για ενέργειες που έγιναν σε μικρό χρονικό διάστημα ή μία μετά την άλλη και είχαν τους ίδιους στόχους, δέχθηκε το κατ’ εξακολούθηση έγκλημα. Εδώ πιστεύω ότι θα μπορούσε και για όλες αυτές τις πράξεις, διότι θα αναφερθώ στον έγκριτο και δόκιμο συγγραφέα κ. Μαργαρίτη ο οποίος στην περίπτωση του κατ’ εξακολούθησιν εγκλήματος, δέχεται ότι η χρονική συνάφεια των πράξεων δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, αρκεί να υπάρχει η ενότητα του δόλου και το ίδιο αντικείμενο.

Ακόμα και αν δεν ανήκει το θιγόμενο αγαθό στους ίδιους ανθρώπους νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση που είναι μια σειρά ακριβώς, αλυσίδα από πανομοιότυπες πράξεις, με τον ίδιο τρόπο εκτελούνται, θα μπορούσε και εκεί το Δικαστήριό σας, αντί για τις αθροιζόμενες έξι φορές από έξι χρόνια πρόσκαιρες καθείρξεις, να δεχθεί μια κατ' εξακολούθηση πράξη για να έχει μια ενιαία ποινή. Σας ευχαριστώ.