Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κατέστησε σαφές ότι τάσσεται κατά της επιβολής της θανατικής ποινής στον Σαντάμ Χουσεΐν και υπογράμμισε ότι όποιο δικαστήριο και αν τον δικάσει θα πρέπει να πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές.
Ο Κόφι Ανάν υπενθύμισε ότι διεθνή δικαστήρια τα οποία υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Εθνη δεν αναγνωρίζουν τη θανατική ποινή και πρόσθεσε ότι άκουσε με ικανοποίηση την αμερικανική κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι ο Σαντάμ θα δικαστεί με ανθρωπιά, ''παρόλο που αυτή είναι μία μεταχείριση την οποία αρνήθηκε στο παρελθόν σε όσους έπεσαν στα χέρια του''.
''Ο ΟΗΕ δεν υποστηρίζει τη θανατική ποινή και εγώ, ως γενικός γραμματέας... δεν πρόκειται να κάνω στροφή και να υποστηρίξω τη θανατική ποινή'', είπε.
Οσον αφορά τη συμμετοχή του ΟΗΕ στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν, όπως είπε είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί. ''Αν μας το ζητήσουν, θα το κουβεντιάσουμε, αλλα το θέμα δεν έχει τεθεί προς το παρόν στο τραπέζι'', δήλωσε ο γενικός γραμματέας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι ''ουσιαστικό και απολύτως ζωτικής σημασίας'' ο πρώην δικτάτορας, ''που κατηγορείται για φρικτά εγκλήματα, για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου'', να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.
Στο Παρίσι ο Γιονάνταμ Κάνα, μέλος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο και ότι η εκτέλεση της ποινής είναι δυνατό να αναβληθεί ''μέχρι το Ιράκ ανακτήσει πλήρως την κυριαρχία του, τον Ιούλιο''.
''Η θανατική ποινή είναι δυνατή, εφόσον υπάρχει ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Τέξας'', δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κάνα και πρόσθεσε: ''Εχουμε αρκετή πείρα στο Ιράκ, διαθέτουμε πάνω από 750 δικαστές σπουδαγμένους στη Γαλλία, την Αμερική ή τη Μεγάλη Βρετανία (...) και μπορούμε (να τον δικάσουμε) επί τόπου με ένα πατριωτικό δικαστήριο''.
Ο Κάνα, ο οποίος εκπροσωπεί στο συμβούλιο την ασσυριακή χριστιανική κοινότητα που αριθμεί περίπου ένα εκατομμύριο άτομα, έγινε χθες (Δευτέρα) δεκτός από τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί δήλωσε στη Μαδρίτη ότι ο Σαντάμ πρέπει να δικαστεί από ένα διεθνές δικαστήριο.
''Πιστεύω ότι ο Σαντάμ Χουσέιν πρέπει να δικαστεί από ένα δημόσιο διεθνές δικαστήριο. Πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε ενάντια στους ίδους του του συμπατριώτες, ενάντια στους Κούρδους και τους Ιρανούς'', είπε ο Χαραζί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Μαδρίτη με την ισπανίδα ομόλογό του Ανα Παλάθιο.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αμπντολάχ Ραμεζανζαντέχ είχε ανακοινώσει στην Τεχεράνη ότι το Ιράν πρόκειται να προσφύγει κατά του Σαντάμ Χουσέιν στη διεθνή δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Στη Λισαβώνα ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ζόρζε Σαμπάιο χαρακτήρισε ''εξαιρετικό νέο'' τη σύλληψη του Σαντάμ. ''Η πτώση ενός δικτάτορα είναι πάντα μία είδηση που γεμίζει χαρά τη διεθνή κοινότητα'', είπε, τονίζοντας ότι κρίνει ''απολύτως απαραίτητη'' την προσαγωγή του Σαντάμ στη δικαιοσύνη.
Η δίκη αυτή πρέπει όμως ''να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες, διότι αυτή είναι η νίκη της δημοκρατίας επί της δικτατορίας'', τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι πάντως η αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Ιράκ ''δεν θα είναι εύκολη υπόθεση''.