Πολιτική
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2003 21:02

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (17/12/2003) Μέρος 2/2

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Κύριε Εισαγγελεύ έχετε το λόγο. Ζητήσατε το λόγο για την συγχώνευση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Δικασταί, για τον υπολογισμό της συνολικής ποινής για κάθε καταδικασθέντα κατηγορούμενο προτείνω όπως η ποινή βάσης καθενός επαυξηθεί με το ήμισυ κάθε συντρέχουσας επιβληθείσης ποινής. Επειδή για όλους τους κατηγορουμένους εκτός του Διονυσίου Γεωργιάδη και Θωμά Σερίφη το προκύπτον σύνολο κάθειρξης υπερβαίνει τα 25 έτη να οριστεί συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών στον καθένα από τους κατηγορουμένους αυτούς.

Προκειμένου περί των επιβληθεισών χρηματικών ποινών να ορισθεί για κάθε έναν κατηγορούμενο συνολική χρηματική ποινή η οποία να αποτελείται από την ποινή των 1.500 ευρώ που θα επαυξηθεί με το ποσό των 500 ευρώ από κάθε συντρέχουσα χρηματική ποινή.

Για την παρεπόμενη ποινή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασθέντες κατηγορουμένους εις ισόβια κάθειρξη η στέρηση είναι αυτοδικαία. Για τους λοιπούς κατηγορουμένους όσων η ποινή υπερβαίνει τα 10 έτη κάθειρξης να επιβληθεί η ποινή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων επί 10 έτη. Για τους λοιπούς επί 5 έτη.

Κύριοι Δικασταί, προκειμένου περί του κατηγορουμένου Γεωργιάδη και του Θωμά Σερίφη για τον υπολογισμό της συνολικής ποινής κάθειρξης να ληφθεί ως βάση η ποινή κάθειρξης 7 ετών η οποία να επαυξηθεί με 2 έτη από την συντρέχουσα ποινή των 5 ετών και να ορισθεί σύνολο κάθειρξης για τον Γεωργιάδη 9 ετών.

Για τον Θωμά Σερίφη εις την ποινή βάσης της κάθειρξης 7 ετών να προσμετρηθεί από τις λοιπές από την συντρέχουσα των 7 κάθειρξη 3 ετών, από την τοιαύτη των 5 κάθειρξη 2 ετών, όμοια των 4 κάθειρξη 2 ετών και από την τελευταία ποινή κάθειρξη η τοιαύτη των 3 ετών και να ορισθεί σύνολο ποινής κάθειρξη 17 ετών.

Κύριοι Δικασταί, έχω πει κατ’ επανάληψη εις αυτήν την αίθουσα ότι η δημοκρατία ?.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: (εκτός μικροφώνου) Όχι πάλι. Είπαμε?.. πολιτική δίκη?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μην σπεύδετε κ. Κουφοντίνα. Είναι το πολίτευμα της επιεικείας. Ο ανθρωπισμός?.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: (εκτός μικροφώνου) Το πολίτευμα ζητάει τους αντιπάλους, είναι ολοφάνερο και ο εκπρόσωπος του κράτους ?..

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο ανθρωπισμός ήταν και είναι το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο της δικαιοσύνης, επίσης και η επιείκεια. Μετά από αυτά και γι’ αυτά θέλω να πω για τον κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Τέλιο. Όπως και προχθές είπα ο άνθρωπος αυτός από αυτήν την δράση του σε κείνη την Οργάνωση μπήκε σε ένα τέλμα και συνετρίβη. Τον βλέπετε όλοι, τον είδαμε και τον ζούμε.

Κύριοι Δικασταί, προτείνω για να μπορέσει αυτός ο άνθρωπος να μαζέψει τα συντρίμμια της ζωής του το Δικαστήριό σας να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που θα ασκήσει. Λυπούμαι που δεν μπορώ να προτείνω το ίδιο και για τον κατηγορούμενο Γεωργιάδη. Ο Γεωργιάδης με την συμπεριφορά του τους τελευταίους μήνες με οδηγεί εις την απόφαση να προτείνω να μην χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα. Δεν είναι εκ του παρόντος.

Το ίδιο επίσης ισχύει και για τους κατηγορουμένους τον Σωτήρη Κονδύλη και τον Θωμά Σερίφη. Μετά από ένα χρονικό διάστημα κ.κ. Δικασταί όταν οι κύριοι κατηγορούμενοι αυτοί σκεφθούν και αντιληφθούν τα λάθη τους τότε πάντοτε η δικαιοσύνη, πάντοτε τα Δικαστήρια έχουν τη δυνατότητα και πρέπει να τους φερθούν ανάλογα. Επί του παρόντος όμως προτείνω να απορριφθεί τυχόν τέτοιο αίτημα.

Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο άλλο αίτημα, κάποιο άλλο κεφάλαιο σε αυτήν τη δίκη και επιφυλάσσομαι. Η απόδοση βέβαια εγγυήσεως η οποία πρέπει να διαταχθεί, η αφαίρεση των χρόνων προφυλάκισης και προσωρινής κράτησης, η δήμευση των κατασχεθέντων, αυτές όλες οι παρεμπίπτουσες αποφάσεις σας σύμφωνα με το νόμο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικαίωμά σας είναι να ομιλήσετε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Για τα πρόσθετα αιτήματα κ. Πρόεδρε αν θέλουν να τοποθετηθούν οι συνάδελφοί μου για τη συγχώνευση νομίζω θα ακολουθήσει?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δύο ζητήματα, το ένα είναι η απόδοση των κατεσχημένων στην κα Σωτηροπούλου, αυτά που έχουν κατασχεθεί με δύο εκθέσεις οι οποίες είναι – να βοηθήσει και η κα Βαγιανού – είναι από?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε την καλοσύνη να μας δώσετε για να μην ψάχνουμε τη δικογραφία. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Από 8 Ιουλίου και από 15 Ιουλίου. Έχω και μία 15 Ιουλίου κ. Πρόεδρε, είναι τρεις εκθέσεις κατάσχεσης επομένως. Να τα βγάλουμε αντίγραφα κ. Πρόεδρε και να σας τα δώσουμε. Ένα επιπλέον αίτημα. Με το 1953/2002 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών είχε διαταχθεί η άρση του απορρήτου της επικοινωνίας τηλεφωνικής και κάθε μορφής επικοινωνίας των κατηγορούμενων ή τότε πιθανόν και υπόπτων ή συγγενών των κατηγορουμένων. 22 Αυγούστου 2002 είναι το βούλευμα. Είχε ορισθεί χρόνος βεβαίως. Δεν είναι για την άρση. Έχει αρθεί ούτως ή άλλως με την πάροδο του χρόνου πλην όμως το σύνολο της αλληλογραφίας της κας Σωτηροπούλου μεταφέρθηκε αρμοδίως, αγνοούμε πού, κατά πάσα πιθανότητα στα γραφεία του Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος Εφετείου. Όλο αυτό το υλικό δεν έχει διαταχθεί η απόδοσή του. Ζητάμε να αποδοθεί όλο αυτό το υλικό το οποίο δεν γνωρίζουμε τι είναι. Δεν έχει διαταχθεί απόδοση. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δώστε μου τις δύο αιτήσεις αυτές?.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να σας δώσουμε και το βούλευμα κ. Πρόεδρε που είναι πρόχειρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δώστε μου και το βούλευμα για να ξέρω τα αιτήματά σας, να μπορούμε κι εμείς να τα εξετάσουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν υπάρχει άλλη διαδικασία κ. Πρόεδρε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος απόδοσης γιατί αποτέλεσαν υλικό θεωρητικά? Σε ότι αφορά το υπόλοιπο υλικό που συγκεντρώθηκε βάσει του σχετικού βουλεύματος να εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται στο νόμο 2225/94 περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, περί της προστασίας μάλλον ελευθερίας ανταπόκρισης κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά κα Κούρτοβικ. Να πάμε με τη σειρά του κατηγορητηρίου ή ποιος θέλει. Δεν είναι υποχρεωτικό να μιλήσει κανένας. Ο κ. Ζώτος.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Τα αιτήματα αυτών που έχουν αθωωθεί για τον κ. Ψαραδέλλη. Το αίτημα απόδοσης των κατασχεθέντων στο σπίτι του κ. Ψαραδέλλη, θα σας δώσω κ. Πρόεδρε την σχετική έκθεση. Αίτημα αποδόσεως των κατασχεθέντων στον κ. Ψαραδέλλη με την από 18 Ιουλίου 2002 έκθεση ερεύνης και κατασχέσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε μου τη χάρη να τα δώσετε. Ο κ. Παπαγιάννης.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, οτιδήποτε έχει κατασχεθεί από την οικία Τσελέντη δεν έχει καμία σχέση με αυτόν, είναι της συζύγου του. Πρόκειται για computer, πρόκειται για δίσκους computer και διάφορα έγγραφα. Και από την προδικασία αποδείχθηκε και κατά την διάρκεια της κυρίας δίκης ότι δεν έχει καμία σχέση οτιδήποτε έχει κατασχεθεί. Θα ήθελα να παρακαλέσω επειδή είναι και εργαλεία της δουλειάς της αυτά να αποδοθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Computer είναι;

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι computer, είναι δίσκοι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να διαταχθεί η απόφαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαγιάννη, να μου δώσετε την έκθεση.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ κ. Πρόεδρε δεν την έχω την έκθεση αλλά δεν ζητάω κάτι ξεχωριστά, ζητάω όλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να πούμε, «πάρτε όλα› χωρίς να ξέρουμε τι είναι;

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορείτε όμως να πείτε «να αποδοθούν τα περιλαμβανόμενα στην έκθεση κατασχέσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαγιάννη, άμα δεν ξέρω τι είναι πώς θα δώσω ψήφο να πω να δοθούν ή να μην δοθούν; Πού να ξέρω εγώ τι είναι; Μπορεί να είναι?.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Computer είναι κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ έχουμε πλούσιο ?.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι computer, δισκέτες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όσα δεν συνδέονται κ. Πρόεδρε με την κατηγορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαδάκης έχει το λόγο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι με τη ιδιότητα πλέον του συνηγόρου του Βασίλη Τζωρτζάτου, η υπεράσπισή του εμμένει στη δήλωση που έκανε προχθές αλλά με την ιδιότητα του συνηγόρου των αδελφών Γεωργίου και Κωνσταντίνου Πανουσόπουλου των οποίων εκκρεμούν και έχουν διαβιβαστεί στο Δικαστήριό σας αιτήσεις για άρση κατάσχεσης και απόδοση κατασχεθέντων οι οποίες είχαν υποβληθεί από παραδρομή από εμένα προς το Συμβούλιο αγνοώντας εγώ ότι είναι στην δικογραφία αυτή οι σχετικές εκθέσεις. Υπάρχουν αντίγραφα εδώ, έχω και εξουσιοδοτήσεις από τους ίδιους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους κάλυκες τους δίνουν;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα έγγραφα απ’ ότι γνωρίζω που να προκύπτει?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν έχουν καψούλια από κάτω οι κάλυκες δεν είναι?

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχουν καψούλι αλλά δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι με το 268 είναι απαραίτητη η διατήρηση της κατάσχεσης για την εξακρίβωση της αλήθειας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν είναι κάλυκες με καψούλι από κάτω, δεν είναι οι κάλυκες που τους κρεμάμε εδώ πέρα?

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δείτε ένα-ένα τα πράγματα. Μην σας διαβάζω πέντε σελίδες εκθέσεις και αιτήσεις τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είδα εγώ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι πράγματα από το εργαστήριο και πράγματα από το σπίτι τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους κάλυκες λέω μόνο, όλα τα άλλα δεν νομίζω?.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλετε εξουσιοδοτήσεις ή αιτήσεις;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως, δεν έχουμε πρόβλημα εφόσον υπάρχει και η αίτηση.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Από τα κατασχεθέντα να αποδοθούν το computer και οι δισκέτες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς λέει να γίνει δεκτό για το computer και τις δισκέτες. Δεν ξέρω τα άλλα ποια είναι. ¶μα τα ήξερα γιατί να μην τα δώσουμε όλα αλλά?

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Έγγραφα είναι κ. Πρόεδρε, χαρτιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού να ξέρω εγώ τι είναι τα χαρτιά; Χαρτιά έλεγε και ο άλλος αλλά μου βγήκαν κάλυκες. Του κ. Παπαδάκη το αίτημα θα ερευνηθεί. Ο κ. Φυτράκης κάτι θέλει να πει για τον κ. Παπαναστασίου.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εγώ κ. Πρόεδρε θα ζητήσω ενόψει ασκήσεως εφέσεως την αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι το Εφετείο με όρους ή και χωρίς όρους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λόγω ασκηθεισομένης έφεσης.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ναι, εφέσεως όχι για άλλο λόγο. Θεωρώ ότι συντρέχουν για τον Νικόλαο Παπαναστασίου οι προϋποθέσεις στις οποίες μπορεί να στηριχθεί το Δικαστήριό σας για να του χορηγήσει την αναστολή, δηλαδή και γνωστή διαμονή έχει και επαγγελματική εγκατάσταση μόνιμη για 10-15 περίπου χρόνια έχει και από το σύνολο της συμπεριφοράς του τόσο στο Δικαστήριο αλλά και αυτά που αξιολογήσατε για τη συμμετοχή νομίζω ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις οι οποίες δείχνουν μια επιθετική κατά του συστήματος συμπεριφορά. Έχω λοιπόν την εντύπωση ότι θα έρθει και στο Εφετείο και ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμα και σε αυτό το επίπεδο μια ισορροπία. Έχετε αρκετούς κρατήσει, να κάνουμε αυτήν την ισορροπία. Νομίζω ότι είναι εύλογο το αίτημα και ορθά το εισάγουμε σε αυτό το στάδιο και το ζητούμε.

Επίσης έχουν κατασχεθεί μη συναπτόμενα με την κατηγορία της Οργάνωσης οι άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που είχε, στην κατάστασή του την επαγγελματική. Νομίζω αυτά πρέπει να δοθούν για να μπορεί να κινηθεί. Αυτά δείτε στην έκθεση. Θα δοθούν για να λειτουργήσει η επιχείρηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να αποδοθούν αυτά.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αυτά είναι τα δυο αιτήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Σταμούλης έχει το λόγο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να κάνω την εξής δήλωση: αισθάνομαι πολύ μειονεκτικά διότι προφανώς από δική μου ανικανότητα δεν κατέστη δυνατόν να συμβάλλω εις την δικαιοδοτική σας κρίση με σκοπό την εφαρμογή των κειμένων διατάξεων.

Νομίζω ότι υπήρξε ατυχής από της πλευράς μου η τοποθέτηση σε ότι αφορά την επιβολή ποινών στους κατηγορουμένους Κώστα Καρατσώλη και Ηρακλή Κωστάρη για τις πράξεις της προμήθειας. Πράξη η οποία αποτελεί επιβαρυντική περίσταση και η οποία επιβαρυντική περίσταση του αδικήματος της συμμετοχής και συνεπώς απορροφάται από το αδίκημα της συμμετοχής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε «όχι›.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Είπατε «όχι›. Η άποψη είναι ότι η διάταξη ομιλεί περί επιβαρυντικής περιστάσεως και το λέει ρητώς. Θα δούμε την ερμηνεία την οποία θα εφαρμόσει το Δικαστήριό σας και θα πει ότι είναι αυτοτελές αδίκημα συνεπαγόμενο την ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα θα τα δούμε, όλα τα σκεφτήκαμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εντάξει κ. Πρόεδρε. Θέλω ακόμη να τονίσω σε ότι αφορά τον Παύλο Σερίφη ότι παρά το γεγονός ότι εκηρύχθη ένοχος μόνο συμμετοχής χωρίς άλλη πράξη και αυτό θεωρείται ελαφρυντική περίσταση εκ του νόμου όχι κατά την κρίση του Δικαστηρίου σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είδαμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Συνεπώς και εκεί κατά την άποψη το όριο έπρεπε να κυμανθεί από 1 έως 6.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα την δείτε?

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε κ. Πρόεδρε, βεβαίως θα τα δω. Επεβλήθη ποινή 8 ετών. Βεβαίως σε ότι αφορά την συγχώνευση επί της προτάσεως του αξιοτίμου κ. Εισαγγελέως περί ανθρωπισμού και άλλων παρομοίων, υπενθυμίζω εις το Δικαστήριό σας ότι το άρθρο 94 λέει ότι η επαύξηση της βαρύτερας των ποινών μπορεί να είναι οσάκις οι απειλούμενες ποινές, οι επιβληθείσες μάλλον ποινές είναι μέχρι κάθειρξη 10 ετών, το ελάχιστον της επαυξήσεως είναι 1 έτος μέχρι 10 ετών. Από 10 και άνω είναι 2 έτη.

Ο κ. Εισαγγελεύς θεώρησε ότι έπρεπε να εισηγηθεί εις το Δικαστήριό σας την κατά το ήμισυ επαύξηση. Δηλαδή στην κάθειρξη ας πούμε των 10 ετών αντί του 1 που είναι το μίνιμουμ έφτασε εις το ήμισυ. Θα κάνω μία έκκληση εις το Δικαστήριό σας. Συγχωνεύετε τις πρόσκαιρες, τις ποινές προσκαίρου καθείρξεως, τις στερητικές προσκαίρου στερήσεως της ελευθερίας γιατί τα ισόβια δεν γεννάται θέμα.

Εκεί λοιπόν υπάρχει μία οροφή που είναι το 1/4 του αιώνος που εισηγήθηκε ο αξιότιμος κ. Εισαγγελεύς. Αν νομίζετε ότι πρέπει να φτάσετε στο ¼ του αιώνος, αυτό κατά πόσον συμβιβάζεται με τις ιδέες περί ανθρωπισμού και επιεικείας, εναπόκειται πλέον στην κρίση της ιστορίας να αποφανθεί.

Κατόπιν τούτου επιτρέψτε μου να έχω την άποψη ότι θα πρέπει το Δικαστήριό σας ενόψει του νομικού προβλήματος περί του εάν η προμήθεια έπρεπε να θεωρηθεί επιβαρυντική και συνεπώς να απορροφηθεί από την συμμετοχή, περί του ότι η μη τέλεση ως προς τον Παύλο Σερίφη θα έπρεπε να θεωρηθεί ως ελαφρυντική περίσταση εκ του νόμου, η οποία δεν περιελήφθη εις το διατακτικό της αποφάσεώς σας, νομίζω ότι ανακύπτει μία υποχρέωση ημών των υπερασπιστών, να εισηγηθούμε εις το Δικαστήριό σας να επαυξήσει τις ποινές κατά το προβλεπόμενο από το άρθρο 94 ελάχιστο όριο διά κάθε μία εξ αυτών.

Σε ό,τι αφορά το ανασταλτικό αποτέλεσμα της εφέσεως, θα σας επαναλάβω την έκκληση που έκανα για τον Παύλο Σερίφη. Έχετε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι μισός άνθρωπος, ο οποίος εάν τελικώς τον αφήσετε εις τας φυλακάς μέχρι της εκδικάσεως της εφέσεως δεν πρόκειται να έχει καμία σκοπιμότητα αυτή η σκληρότης έναντι του Παύλου Σερίφη και πρέπει να σας τονίσω ότι δεν τον εξοντώνετε μόνον σωματικώς, αλλά τον εξοντώνετε και οικονομικώς διότι είναι υπάλληλος από 20ετίας στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ, έχει μία συμπεριφορά άψογη εκεί, παρέχει τις υπηρεσίες του, αντιλαμβάνεστε ότι η συνέχιση της φυλακίσεώς του σημαίνει ότι θα απωλέσει οριστικώς τις αποδοχές του και τη θέση του στο Νοσοκομείο και αυτό θα έχει μία, επιτρέψτε μου να το σημειώσω, μία απάνθρωπη μεταχείρισή του.

Θα παρακαλέσω λοιπόν το Δικαστήριό σας, την πρόταση του κ. Εισαγγελέως περί μη ανασταλτικού της εφέσεως ως προς τον Παύλο Σερίφη, να μην την υιοθετήσει. Το ίδιο θέλω να τονίσω και για τον Κώστα Καρατσώλη.

Ο Κώστας Καρατσώλης είναι οικογενειάρχης, έχει οπωσδήποτε γνωστή κατοικία, γνωστή εργασία, είναι βεβαρημένος με οικογενειακές υποχρεώσεις και ως προς αυτόν θα παρακαλέσω το Δικαστήριό σας να μην ακολουθήσει την εισήγηση του αξιοτίμου κ. Εισαγγελέως. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Δαλιάνης.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η πρόταση του αξιοτίμου κ. Εισαγγελέα για τον εντολέα μας, τον κ. Σωτήρη Κονδύλη είναι εξαιρετικά ανεπιεικής και θα έλεγα και ανακόλουθη σε σχέση με αυτά που κατά καιρούς, κατά τη διάρκεια της Δίκης είπε ο ίδιος ο κ. Εισαγγελέας για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο.

Καθιστά δε δώρον άδωρον την αναγνώριση ελαφρυντικού αφού τελικά, εάν γίνει δεκτή η πρόταση του κ. Εισαγγελέως θα του επιβληθεί ποινή ίση με αυτούς που καταδικάστηκαν σε πρόσκαιρη κάθειρξη χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Επίσης η πρόταση του κ. Εισαγγελέα για το μέτρο των συντρεχουσών ποινών κατά τη συγχώνευση στο ήμισυ, είναι και αυτή υπερβολική, είναι αυτή που εφαρμόζεται πλέον πάγια στο Πλημμελειοδικεία και ουδέποτε σχεδόν στα Κακουργοδικεία και νομίζω ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση του Κονδύλη.

Δεν κάνατε δεκτό το αίτημα που υπεβλήθη από την Υπεράσπιση, να του επιβάλλετε μία ποινή για τις τρεις πράξεις της απόπειρας ανθρωποκτονίας που κατά πλειοψηφία δέχθηκε το Δικαστήριό σας ότι τέλεσε ο κ. Κονδύλης, έστω και εάν αυτές έγιναν με μία πράξη κατ’ εφαρμογή, να εφαρμόσετε δηλαδή τη διάταξη του 94 παρ. 2.

Και τώρα έχετε την δυνατότητα όμως να του επιβάλλετε μία ποινή γι αυτές τις τρεις συντρέχουσες πράξεις που θα επαυξήσετε ελεύθερα χωρίς δηλαδή κανέναν περιορισμό. Εάν πράγματι αξιότιμε κ. Πρόεδρε και κ.κ. Δικαστές θέλετε να έχει, να αποκτήσει κάποιο νόημα η αναγνώριση ελαφρυντικών, πρέπει να κάνετε αυτό το πράγμα. δηλαδή να εφαρμόσετε μία ποινή για τις τρεις πράξεις, την οποία θα επαυξήσετε ελεύθερα, να τη θεωρήσετε ποινή βάση και για τις συντρέχουσες ποινές να επιβάλλετε τα ελάχιστα όρια.

Όσον αφορά το θέμα του ανασταλτικού αποτελέσματος, έχει αναγνωρίσει το Δικαστήριό σας στον κ. Κονδύλη το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμελείας. Πιστεύω ότι είναι το κορυφαίο ελαφρυντικό, είναι αυτό που δείχνει ότι κι εσείς έχετε δεχθεί, ότι έχει ήδη σε έναν μεγάλο βαθμό σωφρονισθεί και δεν είναι πλέον επικίνδυνος.

Δεχθήκατε επίσης αξιότιμε κ. Πρόεδρε ότι έχει αποχωρήσει από την Οργάνωση από το 1996 και τον απαλλάξατε γι αυτό. Και αυτό είναι ένα κριτήριο πολύ σημαντικό. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει να μείνει μέσα μέχρι το Εφετείο, όπου τουλάχιστον βάσιμα πιστεύει η Υπεράσπιση ότι τουλάχιστον η απόφασή σας που αφορά τις τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας που ελήφθη με πλειοψηφία και υπάρχει φυσικά και μία σοβαρή μειοψηφία, θα ανατραπεί.

Πέραν τούτου θα ήθελα να πω το εξής: Ζητώ κι εγώ την άρση της κατάσχεσης των κατασχεθέντων τα οποία δεν έχουν καμία σχέση απολύτως με την υπόθεση που δικάζουμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Έχει γίνει κατάσχεση κατόπιν κατ’ οίκον ερεύνης στα σπίτια των κατηγορουμένων. Νομίζω ότι όλα τα κατασχεθέντα που αποτελούν αντικείμενα οικιακού εξοπλισμού, δεν έχει νόημα να επικυρωθεί η κατάσχεσή τους. Ίσως θα έπρεπε να εξαιρεθεί της άρσεως της κατασχέσεως για να το διασκεδάσουμε και λίγο, στο σπίτι του Ηρακλή Κωστάρη κατασχέθηκε το γνωστό βιβλίο του κ. Θέμελη «Ανατροπή›, προφανώς διότι οι διωκτικές αρχές θεώρησαν ότι το βιβλίο αυτό αποτελούσε εγχειρίδιο για τη 17Ν. Αυτό μπορείτε να το εξαιρέσετε από την άρση της κατασχέσεως.

Σ. ΡΑΠΤΗΣ: Η εφαρμογή της αρχής της επιείκειας που επικαλέστηκε και ο κ. Εισαγγελέας, και η αναγνώριση των ελαφρυντικών που έγινε για τον Θωμά Σερίφη, έχω την ταπεινή άποψη ότι μετουσιώνεται και παίρνει σάρκα και οστά τούτη ακριβώς τη στιγμή που καλείστε να κάνετε τη συγχώνευση των ποινών. Εφαρμόζοντας λοιπόν με βάση αυτές τις αρχές το άρθρο 94, θα πρέπει αναμφίβολα να καταλήξετε στην συγχώνευση των ποινών, επαυξάνοντας τη βαρύτερη κατά ένα χρόνο διότι αυτό προβλέπει ο νόμος.

¶λλωστε δεν θα είχε κανένα νόημα η αναγνώριση του ελαφρυντικού, αν τούτη τη στιγμή στη σκέψη σας και στην ψυχή σας δεν επικρατήσει αυτό. Με την ίδια ακριβώς σκέψη θα ζητήσω και την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης που θα εκδώσετε, με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό. Αυτός που εμφανίστηκε ενώπιόν σας ήταν ο Θωμάς Σερίφης, με βάση αυτά που εσείς αναγνωρίσατε, μπορείτε να οδηγηθείτε και στην αναστολή εκτελέσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ενόψει της ασκήσεως εφέσεως εννοείτε.

Σ. ΡΑΠΤΗΣ: Μάλιστα. Τέλος, για το θέμα της κατάσχεσης, υπάρχει ένα βιβλιάριο και κάτι φωτογραφίες, καθαρά προσωπικά αντικείμενα του Θωμά. Δεν έχουμε έκθεση κ. Πρόεδρε μαζί μας αυτή τη στιγμή, αλλά είναι συγκεκριμένα τα αντικείμενα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε κάτι; Εσείς που πάτε για Εφετείο, αν πούμε ότι δε σας τα δίνουμε τώρα......

Σ. ΡΑΠΤΗΣ: Αυτό είναι γνωστό, πρακτικά είναι άνευ αξίας αλλά....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί να ασχολούμαστε με αυτό τώρα;

Σ. ΡΑΠΤΗΣ: Υπάρχει ένα βιβλιάριο Εθνικής Τραπέζης με ένα ποσό 600.000.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να ρωτήσω τον κ. Χριστόδουλο εγώ: Αληθεύει αυτό που ο Τύπος έχει δημοσιεύσει για τον κ. Σάββα;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Τον κ. Σάββα να ρωτήσετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επειδή είναι αδερφός σας....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Πρωτέκδικος.

Β. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Όσον αφορά την προταθείσα συνολική ποινή για τον κ. Γεωργιάδη, υπάρχει η δυνατότητα, τη δίνει ο νόμος στο Δικαστήριό σας να μειωθεί στο ελάχιστο όριο, πέραν δηλαδή και λιγότερο από αυτό το οποίο πρότεινε ο αξιότιμος κ. Εισαγγελέας, είναι στην κρίση του Δικαστηρίου σας, δεν θα επαναλάβω εάν και κατά πόσον είναι δίκαιον και επιεικές, υπήρξε και στη σκέψη της Εισαγγελικής προτάσεως γενικότερα.

Υπάρχει αίτημα από πλευράς Υπερασπίσεως χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος λόγω ασκηθεισομένης έφεσης από πλευράς του κατηγορουμένου. Νομίζω ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις κ. Πρόεδρε και κ.κ. Δικασταί, στο πρόσωπο του κ. Διονύση Γεωργιάδη. Δεν θα επικαλεστώ μόνο την ηλικία ούτε το γεγονός ότι βρίσκεται με την οικογένειά του μαζί η οποία του συμπαρίσταται σε όλο αυτό το στάδιο, σε όλη αυτή την περιπέτεια, το γεγονός επίσης ότι βρίσκεται ενάμισι χρόνο στη φυλακή για την πράξη αυτή και αυτό αποτελεί ένα στοιχείο το οποίο θα πρέπει να λάβει υπόψη του το Δικαστήριο.

Επιτρέψτε μου εν κατακλείδι να πω ότι η χορήγηση του ανασταλτικού αποτελέσματα για την έφεση την οποία πρόκειται να ασκήσει, δεν αποτελεί για τον Διονύση Γεωργιάδη άκριτη επιείκεια. Το αντίθετο, εάν δεν χορηγηθεί, επιτρέψτε μου να πω ότι θα αποτελέσει άσκοπη σκληρότητα για τον παρόντα κατηγορούμενο.

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Τέσσερα θέματα κ. Πρόεδρε. Πρώτα απ’ όλα, στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα της συνολικής ποινής, γιατί νομίζω ότι τα υπόλοιπα καθ’ οικονομίαν τα συζητάμε όλα μαζί, θέλω να επισημάνω το εξής: Στην περίπτωση της απόπειρας κατά Παλαιοκρασσά με την ανθρωποκτονία Αξαρλιάν, έχετε μία πράξη στο κατηγορητήριο, έχουμε λοιπόν καθ’ ιδέαν συρροή και κατά συνέπεια πρέπει το Δικαστήριό σας να εφαρμόσει το άρθρο 94 παρ. 2, να επιβάλλετε λοιπόν μία ποινή την οποία ζητώ στο ελάχιστο, άρα ζητώ να καθορίσετε με βάση αυτά που έχετε ήδη αποφασίσει, την ποινή των 11 ετών και 9 ημερών.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι μετά από αυτή την πρώτη επιμέτρηση συνολική που πρέπει να κάνει το Δικαστήριό σας, ζητώ το ελάχιστο της συνολικής ποινής, δηλαδή να επαυξήσετε την κατώτερη αυτή ποινή που ζήτησα από το Δικαστήριό σας για 2 έτη, δηλαδή το κατώτερο από την ποινή που έχετε επιβάλλει για την υπόθεση Ανδρουλιδάκη.

Όλα αυτά βέβαια ενόψει του ελαφρυντικού το οποίο έχει αναγνωρίσει το Δικαστήριό σας και το οποίο, αν μου επιτρέπετε, ήδη έχω κάνει μνεία στο Δικαστήρίο σας ότι ουσιαστικά για τον απλό συνεργό και ιδιαίτερα για τον απλό συνεργό της απόπειρας, το πλαίσιο ποινής ήδη είναι πάρα πολύ υψηλό και αυτό ομολογείται ακόμα και από την κρατούσα άποψη.

Αφού λοιπόν όμως βάζουμε όλα τα αιτήματα, το επόμενο αίτημα το οποίο έχω να κάνω στο Δικαστήριό σας, είναι να ζητήσω την αναστολή της ποινής με το άρθρο 187α του Ποινικού Κώδικα, στην παράγραφο 2, διότι πιστεύω ότι στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τέλιου συντρέχουν οι εξαιρετικές εκείνες περιστάσεις τις οποίες ο νομοθέτης είχε κατά νου όταν θέσπισε τη συγκεκριμένη διάταξη.

Επισημαίνω στο Δικαστήριό σας, γνωστά πράγματα βέβαια αλλά θα μου επιτρέψετε να τα επαναλάβω, ότι ο Κων/νος Τέλιος έχει καταδικαστεί για δύο πράξεις και στις δύο πράξεις αυτές έχει καταδικαστεί ως απλός συνεργός και μάλιστα με την πιο χαλαρή μορφή που θα μπορούσε να έχει, δηλαδή την ψυχική συνδρομή στον αυτουργό με την απλή του παρουσία όπως εσείς έχετε κρίνει και θα δούμε ακριβώς στο αιτιολογικό σας.

Οι δύο πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε είναι πράξεις για τις οποίες μόνος του μίλησε. Εάν δεν είχε μιλήσει στην αστυνομία γι αυτές τις δύο πράξεις, σήμερα ο Κων/νος Τέλιος θα ήταν ήδη ελεύθερος από την προηγούμενη Δευτέρα. Το ελαφρυντικό ουσιαστικά, δυστυχώς για τον Κων/νο Τέλιο δεν έχει καμία ουσιαστική επιρροή στην ποινή την οποία θα επιβάλλετε τη συνολική, είναι όμως πολύ σημαντική η ειλικρινής μεταμέλεια την οποία αναγνώρισε και ο κ. Εισαγγελέας και πολλοί από τους συναδέλφους της Πολιτικής Αγωγής κατά τη διάρκεια των αγορεύσεών του.

Είναι γνωστή στο Δικαστήριό σας από τους μάρτυρες που κατάθεσαν η προσπάθεια που έκανε τα 10 χρόνια που μεσολάβησαν από την αποχώρησή του όπως εσείς δεχθήκατε μέχρι και την αυθόρμητη παράδοσή του στις Αρχές να ξαναφτιάξει τη ζωή του, να μπει σε έναν άλλο ρυθμό και να υπηρετήσει και το κοινωνικό σύνολο μέσα από το σχολείο.

Είναι δεδομένο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην υγεία του και δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο απλώς έτυχε κάποια στιγμή στη διαδρομή της ζωής του, αλλά είναι ένα πρόβλημα το οποίο ακριβώς προξενήθηκε από τη σχέση που είχε με τη συγκεκριμένη Οργάνωση και νομίζω ότι όλες οι περιστάσεις μαρτυρούν ότι αφενός δεν είναι επικίνδυνος να τελέσει κανένα αδίκημα, όπως και δεν τέλεσε κανένα αδίκημα μετά το 1992.

Νομίζω ότι όλες οι περιστάσεις μαρτυρούν ότι η παραμονή του στη φυλακή δεν πρόκειται να τον βελτιώσει στο ελάχιστο, μόνο ζημία θα κάνει και ίσως τη υπέρτατη ζημία πλέον που θα μπορούσε να έχει. Χωρίς βέβαια να ξεχνούμε ότι υπάρχουν θύματα από την απέναντι πλευρά, για να προλάβω τυχόν τέτοιον αντίλογο, τα οποία είναι σεβαστά και οι οικογένειές τους.

Σε κάθε περίπτωση κ. Πρόεδρε, όπως αποφασίσετε για το συγκεκριμένο αίτημα το οποίο δεν έχει υποβληθεί ξανά γιατί είδα ότι έχετε απορρίψει το αίτημα 187α που δεν είχα υποβάλλει εγώ τουλάχιστον, ζητώ οπωσδήποτε ενόψει των ανωτέρω και ήδη και ο κ. Εισαγγελέας έχει συγκατατεθεί, στην έφεση την οποία θα ασκήσουμε, να δώσετε αναστέλλουσα δύναμη.

Ε. ΜΠΟΥΛΙΕΡΗ: Σε σχέση με αυτά που είπε και ο κ. Ράπτης, θα παρακαλούσα να λάβει υπόψη του το Δικαστήριο στην επιμέτρηση που θα γίνει, το γεγονός ότι για τη ληστεία στο Πολεμικό Μουσείο έχει κριθεί ένοχος ως απλός συνεργός. Εν τούτοις του έχει επιβληθεί η ίδια ποινή που του επιβλήθηκε και στην άλλη τη ληστεία, που ήταν αυτουργός. Αυτό θα ήθελα στην προσαύξηση να υπολογισθεί από το Δικαστήριό σας, με την έννοια να του επιβληθεί το ελάχιστο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε εγώ επιθυμώ να πω δυο λέξεις πάνω σε αυτά τα αιτήματα: Η ποινική μεταχείριση δεν είναι μονόδρομος προς την επιείκεια. Με την επιβολή των ποινών, στόχος είναι και η προστασία της έννομης τάξης. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Η οποία έννομη τάξη έχει πολύ διασαλευθεί από τη συμπεριφορά των κ.κ. κατηγορουμένων.

Βεβαίως κ. Πρόεδρε ο ανθρωπισμός, αλλά και η έννομη τάξη είναι και αυτή αξία, πολύ σημαντική αξία. Ήδη η πρότασή μου πιστεύω εγώ ότι είναι επιεικής. Να σας πω κάτι; Εγώ, είναι γνωστό ότι είμαι επιεικής γενικώς και θα χαιρόμουν κύριε πρόεδρε να μπορούσα να προτείνω την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, αλλά πώς να το κάνω αυτό, που εδώ πέρα τα πολιτικά στοιχεία βοούν και το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι είναι ένοχοι; Αυτά είχα να πω κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαδάκης.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπατε κάτι για τους κάλυκες στην αίτηση άρσης κατάσχεσης....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για πείτε μου, τί κάλυκες είναι αυτοί;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπήρξε μια επικοινωνία με τον εντολέα μου, είναι κάλυκες διακοσμητικοί απ’ αυτούς που πουλάνε στο Μοναστηράκι για τις ζωστήρες που έχουν οι κυνηγοί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουν επάνω καψούλι. Γιατί αν έχουν καψούλι, πολύ εύκολο είναι για μένα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν το Δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει, κρατήστε τους.....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πέραν των όσων αναφέρατε, έχουν κατασχεθεί, έχουν αφαιρεθεί από το σπίτι της κας Σωτηροπούλου και μια σειρά άλλα πράγματα, τα οποία άλλα αποτέλεσαν άλλα όχι, στοιχεία της δικογραφίας. Μεταξύ αυτών είναι οι φωτογραφίες του συζύγου της, του συντρόφου της από την παιδική του ηλικία μέχρι σήμερα. Νομίζουμε ότι αυτές δεν ενδιαφέρουν το Δικαστήριο, μπορούν να αποδοθούν και υποβάλλω σχετικό αίτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω αν ενδιαφέρουν το Δευτεροβάθμιο, πώς θα πάει εκεί πέρα η ιστορία....

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ως γνωστό κ. Πρόεδρε, η αναγνώριση έγινε ζωντανά εδώ στην αίθουσα σε όλες τις περιπτώσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο σημείο αυτό να κάνουμε ένα διάλειμμα μισής ώρας.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

Εις τους: Δημήτριο Κουφοντίνα, Σάββα Ξηρό, Χριστόδουλο Ξηρό, Βασίλειο Τζωρτζάτο, Πάτροκλο Τσελέντη, Βασίλειο Ξηρό, Κωνσταντίνο Καρατσώλη, Ηρακλή Κωστάρη, Κωνσταντίνο Τέλιο, Σωτήριο Κονδύλη και Αλέξανδρο Γιωτόπουλο επιβάλλει συνολική ποινή κάθειρξης πρόσκαιρης 25 ετών που αποτελείται από τη μια από τις ισόχρονες βαρύτερες ποινές κάθειρξης προσαυξανόμενη κατά το μισό από κάθε άλλη συντρέχουσα ποινή στερητική της ελευθερίας.

Σχετικά με τον κατηγορούμενο Κονδύλη κατά την γνώμη ενός μέλους του Δικαστηρίου πρέπει να επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών με ποινή βάσης 11 χρόνια προσαυξανόμενη κατά 2 έτη από κάθε μια από τις ποινές των 11 ετών και κατά 1 έτος από την ποινή κάθειρξης των 5 ετών και κατά 1 από την ποινή φυλάκισης.

Για τον Διονύσιο Γεωργιάδη επιβάλλει συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών η οποία αποτελείται από τη βαρύτερη των 7 ετών προσαυξανόμενη κατά 2 έτη από την κάθειρξη των 5 ετών.

Στον Θωμά Σερίφη επιβάλλει συνολική ποινή κάθειρξης 17 ετών που αποτελείται από τη μια των βαρυτέρων ποινών των 7 ετών προσαυξανόμενη ανά 3 έτη από την άλλη ποινή των 7 ετών και 6 ετών αντίστοιχα και ανά 2 έτη από κάθε μια από τις άλλες 2 ποινές.

Επιβάλλει συνολική χρηματική ποινή στους: Δημήτρη Κουφοντίνα 23.500 ευρώ με ποινή βάσης 1.500 ευρώ η οποία προσαυξάνεται κατά 500 ευρώ για κάθε άλλη συντρέχουσα χρηματική ποινή των 1.500 ευρώ, δηλαδή 44 Χ 500 + 1.500 βγαίνει ακριβώς 23.500. Ακριβώς η ίδια συνολική χρηματική ποινή είναι και για τον Σάββα Ξηρό. Για τον Χριστόδουλο Ξηρό επιβάλλει συνολική χρηματική ποινή 5.000 ευρώ με ποινή βάσης 1.500 ευρώ προσαυξανόμενη κατά 500 ευρώ για τις υπόλοιπες συντρέχουσες ποινές των 1.500 ευρώ, είναι 7. Για τον Βασίλειο Τζωρτζάτο 6.500 ευρώ, ακριβώς με τον ίδιο υπολογισμό. Για τον Βασίλειο Ξηρό 7.500 ευρώ με τον ίδιο υπολογισμό και τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο 21.000 ευρώ ακριβώς με ποινή βάση 1.500 ευρώ και προσαύξηση ανά 500 ευρώ για κάθε μία από τις υπόλοιπες 39 συντρέχουσες χρηματικές ποινές.

Επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων 10 ετών για τις πρόσκαιρες καθείρξεις γιατί για τις ισόβιες είναι αυτοδίκαιη η υποβολή κι εμείς σαν Δικαστήριο δεν διαλαμβάνουμε διάταξη. Αφαιρεί το χρόνο κράτησης υποχρεωτικά. Διατάσσει την απόδοση των εγγυήσεων. Δέχεται αιτήματα απόδοσης κατασχεθέντων του Ψαραδέλλη και Πανουσόπουλου Γιώργου και Κωνσταντίνου και εν μέρει το αίτημα απόδοσης PC και δισκετών του Πάτροκλου Τσελέντη. Απορρίπτει τα λοιπά αιτήματα. Επικυρώνει κατασχέσεις κατά τα λοιπά και διατάσσει δήμευση. Έξοδα τα προβλεπόμενα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε όχι διότι μένουν στο ίδιο σπίτι – θα τα δείτε στην αιτιολογία – και δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκουν, στον καταδικασθέντα ή στον απαλλαγέντα. Στο ίδιο σπίτι έμεναν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, έχουν κατασχεθεί από την κα Σωτηροπούλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει σημασία, είναι κοινό το σπίτι. Θα τα γράψουμε εμείς. Το PC του Πάτροκλου Τσελέντη το δίνουμε και το PC του Κονδύλη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, και το computer της κας Σωτηροπούλου αφού είναι το computer του παιδιού, δεν μπορεί να αποδοθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το παιδί πόσο ετών είναι; Δεν είπαμε ότι είναι μικρό και δεν ξέρει computer;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι 12 ετών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι 12; Είπαμε όχι αυτά γιατί δεν ξέρουμε?

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, έχουν ερευνηθεί κι αν υπήρχε οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω τίποτα. Έτσι είπε το Δικαστήριο, πάει τελείωσε.

Απορρίπτει τα λοιπά αιτήματα και επικύρωσε τις κατασχέσεις και διατάσσει τη δήμευση. Τα έξοδα είναι 73 ευρώ. Έχουμε ακόμα χρηματικές απαιτήσεις πολιτικής αγωγής. Δέχεται τα αιτήματα της πολιτικής αγωγής περί χρηματικής ικανοποίησης κατά των κατασχεθέντων.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τα δίνουμε. Κύριε Εισαγγελεύ, έχουμε λιπομαρτυρίες και όσοι καθυστερούσαν τη διαδικασία πρέπει να τα πληρώσουν εκείνοι. 73 ευρώ σε κάθε καταδικασθέντα. Δέχεται το αίτημα περί χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση του Κωνσταντίνου Τέλιου με τους όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση μια φορά το μήνα το πρώτο πενθήμερο στο Αστυνομικό Τμήμα της διαμονής του και κατάθεση εγγυοδοσίας 700 ευρώ ενός 15νθημέρου από σήμερα.

Απορρίπτει τα λοιπά αιτήματα περί ανασταλτικού αποτελέσματος της έφεσης και οτιδήποτε άλλο υπεβλήθη και το αίτημα της πολιτικής αγωγής για χρηματική ικανοποίηση κατά των καταδικασθέντων. Το δικαίωμα εφέσεως θα το πούμε τελευταίο, ότι έχουν δικαίωμα εντός 10ημέρου από σήμερα κατά νόμον. Έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση. Λύεται η συνεδρίαση.