Κόσμος
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2003 12:54

Επαγρύπνηση για το SARS συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

Ο κόσμος είχε την τύχη να ελέγξει τη επιδημία της άτυπης πνευμονίας και δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει την ίδια τύχη εάν το Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδομο (SARS), επιστρέψει αυτόν τον χειμώνα, προειδοποίησε σήμερα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας απεύθυνοντας έκκληση για «υψηλή επαγρύπνηση».

«Ο γρήγορος έλεγχος της επιδημίας αποτελεί επιτυχία για τη δημόσια υγεία, αλλά και μία προειδοποίηση», αναφέρεται στην ετήσια έκθεση για την παγκόσμια υγεία. «Δείχνει την αποτελεσματικότητα της διεθνούς συνεργασίας... αλλά ένα τμήμα αυτής της επιτυχίας οφείλεται στην τύχη».

«Είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμασθούμε» για μια αναζωπύρωση της επιδημίας, η οποία έχει τα συμπτώματα της γρίπης και εξελίσσεται ευκολότερα τον χειμώνα.

«Εάν η άτυπη πνευμονία επανεμφανισθεί κατά την περίοδο της γρίπης, το βάρος για τα συστήματα υγείας θα είναι συντριπτικό, διότι θα πρέπει να προβούν στην απομόνωση όλων των κλινικών περιπτώσεων μέχρι να αποδειχθεί εάν πάσχουν ή όχι από τη νόσο».

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επισημαίνει την ανάγκη του ταχέος εντοπισμού των ύποπτων περιστατικών, της δήλωσής τους με «διαφανή τρόπο», της εξέτασης των ταξιδιωτών και της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας ανάμεσα στους επιστήμονες.