Κόσμος
Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2003 17:10

Βραζιλία και Μεξικό απαγόρευσαν τις εισαγωγές βοείου κρέατος από τις ΗΠΑ

Η εταιρεία παραγωγής βοδινού Verns Moses Lake Meats απέσυρε προαιρετικά περίπου πέντε τόνους ωμού βοδινού κρέατος εξαιτίας της ανησυχίας ότι το προϊόν αυτό μπορεί να περιέχει κρέας μολυσμένο με τον ιό της ασθένειας των τρελών αγελάδων, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.

Τα προϊόντα ωμού κρέατος της εταιρείας «μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με ιστούς που να περιέχουν τον μολυσματικό παράγοντα που προκαλεί τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου στην οποία διευκρινίζεται πως ημερομηνία παραγωγής του κρέατος αυτού, που στάλθηκε σε εργοστάσια επεξεργασίας ήταν η 9η Δεκεμβρίου. Το υπουργείο πάντως υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος από το κρέας αυτό είναι μικρός.

Στις χώρες που ήδη έχουν απαγορέψει τις εισαγωγές βοείου κρέατος από τις ΗΠΑ προστέθηκε και Βραζιλία η οποία έκλεισε τα σύνορά της στις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού και αρνίσιου κρέατος και προϊόντων τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Γεωργίας, το μέτρο αυτό αφορά «τα ζωντανά ζώα και όλα τα προϊόντα που παράγονται από βοοειδή και αιγοπρόβατα». Ο ίδιος τόνισε πως ακόμα δεν έχουν εκτιμηθεί οι οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων αυτών.

Και το Μεξικό, ο δεύτερος σημαντικότερος εισαγωγέας αμερικανικού κρέατος, διέκοψε τις εισαγωγές βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος αρμόδιος για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Πηγή ΑΠΕ