Πολιτική
Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2003 17:50

Στη Βουλή το νέο ν/σ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Στη Βουλή θα κατατεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, το οποίο ήδη υπεγράφη από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρίστο Βερελή και εστάλη για υπογραφή στους συναρμόδιους υπουργούς.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει πέντε νέες Ευρωπαϊκές Οδηγίες στον τομέα (τηλεπικοινωνίες, αμφίδρομη τηλεόραση, δίκτυα κλπ.).

Στις γενικές αρχές του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

- Η προστασία του καταναλωτή

- Η προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής

- Η ενθάρρυνση των επενδύσεων και η υποστήριξη της καινοτομίας

- Η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών

- Η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού

- Η πρόσβαση όλων των πολιτών σ’ ένα ελάχιστο σύνολο υπηρεσιών συγκεκριμένης ποιότητας σε όλη τη χώρα

- Η ικανοποίηση αναγκών συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και μειονεκτούντων χρηστών, όπως είναι ιδιαίτερα άτομα με ειδικά προβλήματα, κινητικά και ακοής

- Η διαφάνεια των τιμολογίων των εταιρειών παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται και νομοθετείται η διαδικασία της κατάρτισης των τιμολογίων των τηλεπικοινωνιακών εταιριών με αρχές διαφάνειας και προστασίας του καταναλωτή.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται επίσης θέματα συνεγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας και ελέγχου της ακτινοβολίας τους. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η απαγόρευση εγκατάστασης κεραιών κινητής επικοινωνίας σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολεία, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Νοσοκομεία, καθώς και η απομάκρυνση, εντός ενός έτους, όσων τυχόν λειτουργούν σήμερα σε μικρότερη απόσταση από την επιτρεπόμενη.

Πηγή ΑΠΕ