«ΕΙΜΑΣΤΕ ευγνώμονες για την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια και την εκτιμούμε πολύ αλλά μόνο μία ριζική αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ θα διευθετήσει τα προβλήματα μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον».
Τα παραπάνω δήλωσε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στην πόλη Κερμάν ο ιρανός πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί αναφερόμενος στις ευρύτατα διαδεδομένες φήμες ότι με την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ θα υπήρχε και βελτίωση των διμερών σχέσεων ύστερα από περίπου 25 χρόνια τεταμένων σχέσεων.
Σε συνέντευξη στη “Washington Post” ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε πάντως ότι οι ΗΠΑ είναι «ανοικτές» στο ενδεχόμενο διαλόγου με το Ιράν μετά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις από την πλευρά της Τεχεράνης.
Ως γνωστόν, το Ιράν επέτρεψε αυτόν το μήνα την επιθεώρηση των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, έκανε ανοίγματα προς τις μετριοπαθείς αραβικές χώρες και δέχθηκε αυτήν την εβδομάδα την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια μετά το φονικό σεισμό στην πόλη Μπαμ.
«Κατά την άποψή μου, όλα αυτά δείχνουν μια νέα στάση από την πλευρά της Τεχεράνης», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός. Υπογράμμισε πάντως ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν για τον πιθανό ρόλο του Ιράν σε «τρομοκρατικές δραστηριότητες» καθώς και σε «άλλα ζητήματα».
Ο γερμανός πρεσβευτής στην Τεχεράνη Πάουλ Φράιχερ φον Μάλτσαν δήλωσε σήμερα πως η διεθνής βοήθεια προς το Ιράν μετά τον καταστροφικό σεισμό στην πόλη Μπαμ μπορεί να ευνοήσει ένα πολιτικό άνοιγμα του Ιράν προς τις χώρες της Δύσης.
«Πιστεύω ότι η διεθνής βοήθεια θα δώσει την ευκαιρία να δημιουργηθούν γέφυρες ίσως και με τις ΗΠΑ. Όμως για να συμβεί αυτό χρειάζονται δύο», τόνισε ο γερμανός πρεσβευτής σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Ιnforadio του Βερολίνου.
Σήμερα ογδόντα αμερικανοί γιατροί και διασώστες έφθασαν αεροπορικώς στο Ιράν.
Σύμφωνα με την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, αμερικανικό αεροπλάνο προσγειώθηκε χθες στο Κερμάν μεταφέροντας εξοπλισμό και προσωπικό που θα βελτιώσει τις δυνατότητες προσγείωσης των αεροσκαφών τα οποία θα μεταφέρουν σημαντική βοήθεια.
Πρόκειται για το πρώτο αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που προσγειώνεται στο Ιράν από τότε που διεκόπησαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον το 1980.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει συμπεριλάβει το Ιράν στις χώρες του «άξονα του κακού».
Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό, Reuters