Κόσμος
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2002 08:03

Σήμερα στην Καμπούλ οι πρώτοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ της ειρηνευτικής δυνάμεως για το Αφγανιστάν, που αποτελούνται αποκλειστικώς από αξιωματικούς, έφθασαν σήμερα το πρωϊ στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοινώθηκε από βρετανικές πηγές. Ομάδες αναγνώρισης της Διεθνούς Δύναμης Συνδρομής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF), που περιλαμβάνουν 20 με 30 αξιωματικούς από 17 χώρες, αποβιβάστθηκαν σήμερα την αυγή στην Καμπούλ, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας στην αφγανική πρωτεύουσα. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα φθάσουν για να συγκροτήσουν τη δύναμη συνολικά 4.500 οπλίτες, που θα τεθούν υπό τη διοίκηση του Βρετανού στρατηγού Τζων Μακ Κολ. Σύμφωνα με βρετανικές στρατιωτικές πηγές, οι μονάδες της διεθνούς δύναμης θα εγκαθίστανται σε πέντε βάσεις στα βόρεια και στα ανατολικά της Καμπούλ, μία εκ των οποίων θα είναι μία πρώην λέσχη αξιωματικών του αφγανικού στρατού, κοντά στο κτιριακό σύμπλεγμα της αμερικανικής πρεσβείας.

Σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Αμύνης, Αλαίν Ρισάρ, που θα βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ, τόνισε πως η γαλλική συμμετοχή θα πρέπει να είναι «μεγαλύτερη από 500 άνδρες».

Οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες που συμμετέχουν στη διεθνή δύναμη ασφαλείας αναμένονται σήμερα στην Καμπούλ, έγινε γνωστό από γαλλική στρατιωτική πηγή στην αφγανική πρωτεύουσα. Οι άνδρες που υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες στρατιώτες, θα φθάσουν από την Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν στη στρατιωτική βάση του Μπαγκράμ, 50 χιλιόμετρα βορείως της Καμπούλ, πριν φθάσουν στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο Ζαν Μισέλ Μπεγιά, σύμβουλος του Γάλλου αντιπροσώπου στους κόλπους της διεθνούς δύναμης ασφαλείας. Από τους συνολικά 550 Γάλλους στρατιώτες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της δύναμης αυτής η οποία θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, οι 260 θα αναπτυχθούν έως το τέλος της εβδομάδας στην Καμπούλ και οι υπόλοιποι έως τις 15 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα χθες το πρακτορείο ειδήσεων Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος ότι αμερικανικό στρατιωτικό όχημα με άνδρες των ειδικών δυνάμεων δέχθηκε επίθεση από αγνώστους στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας στρατιώτης. Σύμφωνα με τον ταγματάρχη Φρανκ Μέριμαν στην Τάμπα της Φλόριντα, το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε χθες το απόγευμα κοντά στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του Ανατολικού Αφγανιστάν.