Κόσμος
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2002 08:53

Επιχείρηση για τον εντοπισμό του μουλά Ομάρ στο Αφγανιστάν

«Μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του μουλά Μωχάμεντ Ομάρ σε ένα ορεινό χωριό κοντά στην πόλη Μπαγκράν στην επαρχία Χελμάντ, θα είναι η πρώτη κίνηση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που αφίχθη σήμερα το πρωϊ στην Καμπούλ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών στο Κανταχάρ, Χάτζι Γκουλαλάϊ. Οπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι πρώτοι άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, εντός των προσεχών ωρών Αμερικανοί πεζοναύτες και Αφγανοί στρατιώτες ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψη του ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ στο Νότιο Αφγανιστάν.

Η εμπροσθοφυλακή της Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF), που αποτελείται από 20 ως 30 αξιωματικούς από 17 χώρες, αποβιβάστηκε τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται συνολικά 4.500 οπλίτες, που θα τεθούν υπό τη διοίκηση του Βρετανού στρατηγού Τζων Μακ Κόλ.

Στην επιχείρηση θα μετάσχουν 4.000 έως 5.000 Αφγανοί στρατιώτες και εκατοντάδες Αμερικανοί πεζοναύτες. Από την περασμένη Δευτέρα το βράδυ ομάδες Αμερικανών πεζοναυτών έχουν ξεκινήσει αναγνωριστική αποστολή στην επαρχία για τον εντοπισμό του μουλά Ομάρ. Ο Γκουλαλάϊ τόνισε πάντως ότι ταυτόχρονα διεξάγονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ντόπιους προεστούς και στενούς συνεργάτες του μουλά Ομάρ ώστε να παραδοθεί χωρίς να προβάλλει αντίσταση ο ηγέτης των Ταλιμπάν. «Οι προεστοί στην επαρχία Χελμάντ μας ζήτησαν να μην προχωρήσουμε σε αυτή την επιχείρηση και να επιλύσουμε το πρόβλημα της σύλληψης του μουλά Ομάρ και της συγκέντρωσης του οπλισμού των ανδρών του μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Γκουλαλάϊ. «Εχουμε δύο στόχους : Να αφοπλίσουμε τους μη υπεύθυνους ανθρώπους και να συλλάβουμε τον Ομάρ, που είναι εγκληματίας για τον αφγανικό λαό και όλον τον κόσμο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί έχουν εντοπίσει ένα συγκρότημα που αποτελείται από 14 εγκαταστάσεις και χρησιμοποιείται από άνδρες των Ταλιμπάν, αλλά και της Αλ Κάϊντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Λάντεν βρίσκεται στο Ανατολικό Αφγανιστάν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.