Κόσμος
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2002 20:31

Οι ασθματικοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο των πνευμόνων

Αυτοί που υποφέρουν από άσθμα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο των πνευμόνων, επιβεβαιώνει μελέτη που έγινε σε περισσότερους από 90.000 ανθρώπους.

Η μελέτη, η οποία έγινε από το Διεθνές Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC) μαζί με το ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στη Σουηδία, αφορούσε στη μελέτη των περιπτώσεων 92.986 ατόμων, τα ονόματα των οποίων επελέγησαν από τα αρχεία των εθνικών υπηρεσιών υγείας της Σουηδίας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη κάνει λόγο για την ύπαρξη κάποιας σχέσης ανάμεσα στο άσθμα και τον καρκίνο των πνευμόνων. Ομως οι περισσότερες από αυτές ήταν αναδρομικές, δηλαδή αφορούσαν ασθενείς που είχαν ήδη προσβληθεί από καρκίνο και ερωτώνταν για το ιατρικό τους ιστορικό.

Η έρευνα του IARC παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι στηρίζεται σε στοιχεία που αφορούν την ιατρική παρακολούθηση ατόμων που υποφέρουν από άσθμα για πολλές δεκαετίες.

Μεταξύ των ασθματικών καταγράφηκαν 713 περιπτώσεις καρκίνου των πνευμόνων, δηλαδή 58% περισσότερες από το γενικό πληθυσμό. Επίσης, όπως δείχνει η έρευνα, οι γυναίκες που υποφέρουν από άσθμα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο των πνευμόνων από τους άνδρες, καθώς το ποσοστό των γυναικών φτάνει το 78% ενώ των ανδρών 51%.