Πολιτική
Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2002 17:35

Συνάντηση Σημίτη-Βερελή για θέματα του υπουργείου Μεταφορών

Η απελευθερωμένη αγορά τηλεπικοινωνιών, η πορεία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας και η αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Μεταφορών Χρίστο Βερελή.

Ειδικότερα, ο κ. Βερελής ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το τοπίο που διαμορφώνεται στις τηλεπικοινωνίες, με την προοπτική εμφάνισης, μέσα στον επόμενο μήνα, νέων εταιρειών, οι οποίες θα ανταγωνιστούν τις υπηρεσίες του ΟΤΕ. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση χρηστών του διαδικτύου κατά 300% μετά και την απελευθέρωση της αγοράς εντός του 2001, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει δυνατότητα πρόσβασης στο Ιντερνετ το 12% του πληθυσμού της χώρας.

Ο πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε να μάθει και για την πορεία διαπραγμάτευσης της Ολυμπιακής με την IAS, την αυστραλιανή εταιρεία από την οποία ζητήθηκε -και αυτή ανταποκρίθηκε- ο τριπλασιασμός της εγγυητικής συμμετοχής της. Το ποσό της συμμετοχής έχει ανέλθει στα εννέα εκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού, μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων -και στην περίπτωση που αυτές ευοδωθούν- το σύνολο των χρημάτων, δηλαδή 120 εκατομμύρια ευρώ, θα τοποθετηθούν σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό προκειμένου το υπουργείο και η κυβέρνηση να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση της νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, ο κ. Βερελής τόνισε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την απόκτηση 600 νέων λεωφορείων, 100 από τα οποία θα είναι με φυσικό αέριο, και περίπου 140 τρόλεϊ.