Κόσμος
Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2002 16:34

Αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την παραίτηση Ρουτζέρο

«Η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ιταλία, όπως και η Ιταλία έχει ανάγκη την Ευρώπη», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Ρομάνο Πρόντι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραίτηση του ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ρενάτο Ρουτζέρο. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο ιταλικός λαός παραμένει προσηλωμένος στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως «δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην πορεία του ευρώ από τα γεγονότα στην Ιταλία, τα οποία είναι εσωτερικά θέματα», επισήμανε ο Πέδρο Σόλμπες, επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Τζόσεπ Πίκε, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να συναντηθεί το συντομότερο δυνατόν με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

Σχολιάζοντας τις εχθρικές δηλώσεις ορισμένων μελών της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με το ευρώ, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του Ρουτζέρο, ο Πίκε τόνισε πως πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα της ιταλικής πολιτικής, δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει τη λύπη του για τις δηλώσεις αυτές, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν την ίδια αντιμετώπιση στο θέμα του ευρώ».

Τη λύπη του για την παραίτηση του Ρουτζέρο εξέφρασε σήμερα ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Ο Ρουτζέρο σε όλη τη διάρκεια της θητείας του έδειξε ότι είναι ένας πεπεισμένος Ευρωπαίος και ένας καλός φίλος της Γερμανίας», υπογράμμισε ο γερμανός καγκελάριος.