Κόσμος
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2002 08:20

Διακόπτουν οι ΗΠΑ τη χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης στο Ιρακ

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι εξακολουθεί να επιθυμεί συνεργασία με τον κύριο συνασπισμό της ιρακινής αντιπολίτευσης, που εργάζεται για την ανατροπή του προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, παρά το γεγονός ότι το Κογκρέσσο αποφάσισε να διακόψει την οικονομική του βοήθεια εξ αιτίας κακοδιαχείρισης των πόρων του. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε πως η κυβέρνηση του προέδρου Τζωρτζ Μπους βρίσκεται σε συνεργασία με το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο (INC) για να αποκατασταθούν τα κονδύλια των οποίων διακόπηκε η χορήγηση έπειτα από την ακροαματική δικαδικασία στο αμερικανικό Κογκρέσσο που κατέδειξε αδυναμίες στη διαχείρισή τους.

Οπως δήλωσε ο ίδιος, τα 500.000 δολάρια που απαιτούνται για τα λειτουργικά έξοδα του INC θα διατεθούν, όμως «το υπουργείο θα παρακρατήσει τα κονδύλια για ορισμένα προγράμματα, εν αναμονή βελτιώσεων στην οικονομική διαχείριση». Πρόκειται για ένα ζήτημα οικονομικού ελέγχου, κι όχι για κάποιο πολιτικό θέμα ή για τα προγράμματα, πρόσθεσε ο Μπάουτσερ.

Το INC αποτελεί έναν συνασπισμό πολιτικών κομμάτων, με έδρα το Λονδίνο, που ορισμένα από τα «γεράκια» της κυβέρνησης Μπους επιθυμούν να εξοπλίσουν προκειμένου να ανατρέψει τον Σαντάμ, που θεωρείται ύποπτος για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων μαζικής καταστροφής και αποτελεί δυνητικό στόχο σε μία νέα εκστρατεία των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.