Πολιτική
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2002 12:58

Δηλώσεις Κώστα Σημίτη πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ

«Πραγματοποιήσαμε και τα τελευταία βήματα μίας μακρόχρονης προσπάθειας για την οικονομική σταθερότητα. Το 2002 ξεκίνησε ομαλά με την κυκλοφορία του Ευρώ στην καθημερινή ζωή μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Σημίτης, απέδειξε ότι αποτελεί χώρα που συμμετέχει ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συνδιαμορφώνει ενεργά τις εξελίξεις. Αναδεικνύεται δυναμικά η Ελλάδα ως χώρα σταθερότητας. Από την προνομιακή μας θέση αυτή έχουμε την ικανότητα να συμβάλλουμε στην ειρήνη και ευημερία στη γειτονιά μας και ευρύτερα και μάλιστα σε μια περιοχή, που ακόμα αντιμετωπίζει σοβούσες κρίσεις και συγκρούσεις».

«Η προσπάθειά μας τώρα πρέπει να κατευθυνθεί ιδίως στην απάλειψη των εστιών κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο και στην ολόπλευρη ενίσχυση της χώρας στο διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα έχει μια ξεχωριστή ευθύνη απέναντι στους λαούς και τις χώρες της περιοχής να εμπεδώνει τις αρχές της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και της συνεργασίας και να τις προωθεί σε κάθε κατεύθυνση. Μόνο έτσι με το να είναι στο επίκεντρο εξελίξεων και πρωτοβουλιών μπορεί να εξασφαλίσει ένα ρόλο επωφελή για τα εθνικά της συμφέροντα».

«Προτεραιότητά μας είναι να εργαστούμε για την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου, να επιδιώξουμε και να ενισχύσουμε πρωτοβουλίες για την τελική λύση του Κυπριακού. Να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, πιέζοντάς την να τερματιστεί το ταχύτερο το αρνητικό κλίμα. Να κινηθούμε ενεργά για την εμπέδωση μόνιμης σταθερότητας στη Ν.Α. Ευρώπη. Και προπαντός να προωθήσουμε τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και τις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Να προετοιμασθούμε εντατικά για μια αποτελεσματική Προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2003. Να εφαρμόσουμε την πολιτική που χαράξαμε στο Ελσίνκι τώρα που αναδεικνύει σταθερά τα θετικά αποτελέσματά της για τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Το σχέδιό μας και οι πρωτοβουλίες μας για μια εποικοδομητική παρουσία της Ελλάδας στην Ένωση και τη διεθνή σκηνή ξεκινά το 2002 με την επίσκεψή μας στις Η.Π.Α. Η ενίσχυση των διμερών πολιτικών και οικονομικών μας σχέσεων, η επισκόπηση των ευρύτερων διεθνών εξελίξεων και η ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου συστήματος ασφάλειας μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι εκκρεμείς εστίες κρίσης που εξακολουθούν να περιβάλλουν το γεωπολιτικό μας χώρο και το Κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεών μας με τον Πρόεδρο Μπους και την πολιτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».