Πολιτική
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2002 08:32

Κ. Σημίτης : «Δεν δεχόμαστε πιέσεις από ξένες χώρες»

Επίσημη τετραήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισε από σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με πρώτο σταθμό τη Νέα Υόρκη. Πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο κ. Σημίτης εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του για την εκπομπή του αμερικανικού δικτύου CBS περί την τρομοκρατίας στην Ελλάδα. «Είναι αυτονόητο ότι δεν δεχόμαστε πιέσεις. Πιστεύω ότι στην Αμερική γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πιέσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κ. Σημίτης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι έχει παρέλθει ο καιρός που ο Ελληνας πρωθυπουργός πήγαινε σε κάποιες χώρες για να του συστήσουν πολιτική.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αποκάλυψε ότι και η ίδια είχε δώσει συνέντευξη στο CBS, η οποία δεν προβλήθηκε, ενώ ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, χαρακτήρισε απαράδεκτους τους υπαινιγμούς κατά του προέδρου της Βουλής.

«Οι λεονταρισμοί του κ. Σημίτη στο αεροδρόμιο, και οι πομπώδεις δηλώσεις του, θυμίζουν τη λαϊκή ρήση, όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ανέφερε ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού γίνεται εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και αμερικανικών πιέσεων που δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζονται από την ελληνική κυβέρνηση.

Απαράδεκτη, χαρακτήρισε την εκπομπή του CBS ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι προσβάλλει τη χώρα, την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής.

«Απαιτείται ψυχραιμία και επιμονή στη σταθερή γραμμή που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η εξωτερική πολιτική της χώρας, αναφέρει η Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς.

Μιλώντας χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε ενιαία πανεθνική στρατηγική και ξεκάθαρη ελληνική φωνή, διότι όπως είπε το 2002, θα είναι κρίσιμη χρονιά για τα εθνικά μας θέματα.