Πολιτική
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2002 07:20

Κ. Σημίτης : Η Κύπρος θα ενταχθεί το 2003 στην Ε.Ε. ανεξάρτητα με το Κυπριακό

ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει υπάρξει περίγραμμα λύσης του Κυπριακού μετέφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ανάν στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Σημίτης, επικαλούμενος τις σχετικές δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επανέλαβε ότι η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε. θα γίνει μέσα στο 2003, ανεξαρτήτως της επίλυσης του Κυπριακού, επισημαίνοντας όμως ότι η επίλυση του θέματος θα καταστήσει την ένταξη της Μεγαλονήσοου ευχερέστερη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε λύση το συντομότερο δυνατό.

Αναφερόμενος στα όσα συζήτησαν με τον κ. Αναν για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι συνομιλίες που θα ξεκινήσουν ανάμεσα στις δύο πλευρές να είναι εντατικές με συχνότητα τρεις φορές της εβδομάδα. Οι δημοσιογράφοι έθεσαν στον κ. Σημίτη ερωτήσεις σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενόψει μάλιστα και της αυριανής συνάντησης του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους.

«Ο κ. Μπους, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, γνωρίζει πολύ καλά ότι είμαστε με τους Αμερικανούς και με το μέρος του κόσμου που έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία. Η Ελλάδα έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, προσφέρθηκε να συμμετάσχει στην ειρηνευτική δύναμη και παρείχε διευκολύνσεις στις πτήσεις και στον ανεφοδιασμό των αμερικανικών αεροσκαφών», πρόσθεσε.

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο κ.Σημίτης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο αμφιβολίας στο θέμα της ασφάλειας, καθώς η Ελλάδα και πριν την 11η Σεπτεμβρίου σχεδίαζε ασφαλείς αγώνες, κάτι το οποίο συνεχίζει να ισχύει. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεργασία από το 1998 με στελέχη του FBI και των βρετανικών υπηρεσιών, η οποία έχει καταλήξει σε πόρισμα και οι εξελίξεις έχουν ακολουθήσει δρόμους που βασίζονται και στη δική τους συνεισφορά.

Σε άλλη ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διεκδικήσεις της Αγκυρας, ο κ. Σημίτης, αφού υπενθύμισε στους δημοσιογράφους την κοινή διακήρυξη του Ελσίνκι, τόνισε ότι για την Ελλάδα μοναδικό θέμα είναι η υφαλοκρηπίδα και κάλεσε για άλλη μια φορά την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη για την επίλυση του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία έχει διεκδικήσεις τις οποίες όμως δεν διευκρινίζει. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην πρόσκληση που του έχει γίνει για επίσκεψη του στην Αγκυρα, λέγοντας ότι εκεί θα μεταβεί όταν υπάρξει κάτι καινούργιο, έτσι ώστε η επίσκεψη αυτή να καταλήξει κάπου, όπως είπε χαρακτηριστικά.