Κόσμος
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2002 19:10

Κοινή θέση Ρωσίας, Μ. Βρετανίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Για την ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας που προέρχεται από το Αφγανιστάν, συζήτησαν σήμερα τηλεφωνικώς ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Αλεξέϊ Γκρομώφ, μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Οι δυο άνδρες υπογράμμισαν την «κεφαλαιώδη σημασία του να τεθεί τέρμα σε όλες τις μορφές της τρομοκρατίας που προέρχονται απο το Πακιστάν ώστε να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στο Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Μπλέρ τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο για να τον ενημερώσει για την επίσκεψη του στη Νότια Ασία, συμπεριλαμβανομένου και του Αφγανιστάν, διευκρίνισε ο Γκρομώφ.

Απο την πλευρά του ο κ. Πούτιν χαιρέτισε το ταξίδι του Βρετανού πρωθυπουργού ως μια σημαντική χειρονομία «της κοινής δράσης στο πλαίσιο της διεθνούς αντιτρομοκρατικής συμμαχίας».

Μετά την Ινδία και το Πακιστάν ο Τόνι Μπλέρ μετέβη για λίγες ώρες τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε περιοχή κοντά στην Καμπούλ, πρώτη επίσκεψη αρχηγού δυτικής κυβέρνησης στη χώρα εδώ και 20 χρόνια. Ο κ. Μπλέρ συναντήθηκε εκεί με τον αρχηγό της προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάϊ.

Οι κύριοι Πούτιν και Μπλέρ διαπίστωσαν ότι έχουν κοινές προσεγγίσεις για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και συζήτησαν για τη ρωσο-βρετανική συνεργασία εν όψει μιας πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν.