Πολιτική
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2002 21:06

Η θέση της ΠΟΕΣΥ για την εκπομπή του CBS αφιερωμένη στην τρομοκρατία

Την έντονη διαμαρτυρία των Ελλήνων δημοσιογράφων για το περιεχόμενο της εκπομπής του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού CBS, που είχε θέμα την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», εκφράζει με επιστολή της προς τη διεύθυνση του σταθμού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) η οποία ζητά από το CBS την αποκατάσταση της αλήθειας.

Στην επιστολή η ΠΟΕΣΥ χαρακτηρίζει «αντι-δεοντολογικό» το περιεχόμενο της εκπομπής και επισημαίνει ότι η απόκρυψη της αλήθειας, η διαστρέβλωση των πραγματικών δεδομένων για τη δράση της τρομοκρατίας στη χώρα μας, οι ανυπόστατες ψευδείς και υπερβολικές κατηγορίες και η «φίμωση» από το σταθμό σας των Ελλήνων πολιτικών αξιωματούχων, αποτελούν κατάφορη παραβίαση των διεθνώς αποδεκτών Αρχών Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ενώ αποτελούν επίσης και απαράδεκτη παραπληροφόρηση της αμερικανικής και παγκόσμιας Κοινής Γνώμης. Ερωτήματα προκαλεί και το «τάϊμινγκ» της εκπομπής, παραμονή της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, για συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η ΠΟΕΣΥ αναφέρει ότι είναι ασύστολος ο ισχυρισμός ότι οι Ελληνες δημοσιογράφοι αποφεύγουν, από φόβο, να αναφερθούν στο θέμα της τρομοκρατίας και δε δημοσιεύουν σκίτσα υπόπτων, με βάση τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων. Επικαλείται μάλιστα χιλιάδες άρθρα και ρεπορτάζ Ελλήνων δημοσιογράφων εναντίον της «17 Νοέμβρη» και αμέτρητα πρωτοσέλιδα και τηλεοπτικές εκπομπές με τα σκίτσα των υπόπτων. Επίσης, χαρακτηρίζει ψευδή και τον ισχυρισμό ότι έχει δεχθεί απειλές η ανταποκρίτρια του περιοδικού ΤΙΜΕ στην Αθήνα Ανθή Καρασάβα, η οποία, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «ουδέποτε κατήγγειλε κάτι τέτοιο στην Ομοσπονδία μας ή άλλη Ενωση Συντακτών».

Μεταξύ άλλων επισημαίνει, ότι, αποτελεί καταπάτηση των πάγιων και θεσμικών Αρχών Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας τα όσα ψευδώς ειπώθηκαν στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού CBS των ΗΠΑ για τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου Απόστολο Κακλαμάνη (με διαστρεβλωμένη προβολή των απόψεών του) και άλλων Ελλήνων πολιτικών από πρώην Αμερικανούς διπλωμάτες, ενώ παράλληλα δεν μεταδόθηκαν συνεντεύξεις που πήραν συνεργάτες του σταθμού από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και του σημαίνοντος στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης βουλευτού, Ντόρας Μπακογιάννη (της οποίας ήταν σύζυγος ο δολοφονηθείς από τη «17Ν» βουλευτής Παύλος Μπακογιάννης.