Πολιτική
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2002 07:20

Σημαντική και φιλική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Τζ. Μπους ο Κ. Σημίτης

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ και φιλική, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζωρτζ Μπους. Αμέσως μετά, ο Ελληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

«Δεν υπάρχει κλίμα πιέσεων, είμαστε ισότιμοι συνομιλητές, δεν ερχόμαστε ως κατηγορούμενοι απέναντι σε κατηγόρους και αυτό είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας από το 1996», τόνισε ο κ. Σημίτης. «Αναγνωρίζουμε, πρόσθεσε, το θέμα της τρομοκρατίας και θέλουμε να το λύσουμε. Εχουμε δουλέψει σκληρά και συστηματικά και όταν δουλεύεις σκληρά και συστηματικά συνήθως έχεις αποτελέσματα».

Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνέχιση της πορείας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι κανείς από τους συνομιλητές του δεν έθεσε τη λύση του προβλήματος ως προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα σύνορά μας δεν καθορίζονται από χάρτες, ούτε από την αμερικανική υπηρεσία χαρτογράφησης, παρά μόνο από το διεθνές δίκαιο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι κύριοι Μπους και Σημίτης, στον Λευκό Οίκο, βρέθηκαν ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Βαλκάνια, οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας.

«Συζητήσαμε για την τρομοκρατία, η οποία πρέπει να καταπολεμηθεί δραστικά και παντού στον κόσμο», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε αναγκαία την παρουσία των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και επεσήμανε τον ρόλο της χώρας μας για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε τις προσπάθειες της Ελλάδας για να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο και να υπάρξει ειρήνη, ενώ για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας ο κ. Σημίτης τόνισε ότι είναι εξαιρετικά καλές, σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει μία θαυμάσια Ολυμπιάδα, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος. Υπδεχόμενος τον κ. Σημίτη, αναφέρθηκε στη βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων επισημαίνοντας τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου. Είπε επίσης, ότι εκτιμά την πολύ ισχυρή στάση της Ελλάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο κ. Σημίτης προσέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο κέρματα ευρώ και ένα μπλουζάκι με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων, προσκαλώντας τον να παρακολουθήσει την Ολυμπιάδα της Αθήνας.

Νωρίτερα χθες, ματαιώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέϊνι για λόγους ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Τσέϊνι ο οποίος τόνισε δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος. Σημειώνεται, ότι οι πληροφορίες απέδιδαν τη ματαίωση της συνάντησης σε δυσαρέσκεια του Αμερικανού αντιπροέδρου για τις δηλώσεις Σημίτη κατά την αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε δεκαπεντάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Οι δύο άνδρες συζήτησαν το Κυπριακό, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα της τρομοκρατίας.

Ο κ. Τσέϊνι αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ για την 17 Νοέμβρη, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν αποτελέσματα από τη συνεργασία των δύο χωρών.