Κόσμος
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2002 12:11

Στα πρόθυρα πολέμου Ινδία και Πακιστάν

«Σοβαρή» χαρακτήρισε σήμερα ο αρχηγός του ινδικού στρατού ξηράς στρατηγός Σ. Παντμαναμπάν την κατάσταση στα κοινά σύνορα της χώρας του με το Πακιστάν, όπου και οι δυο πλευρές έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό, τονίζοντας ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο περιορισμένου συμβατικού πολέμου».

«Οταν δυο χώρες κινητοποιούν τις δυνάμεις τους και τις συγκεντρώνουν στα σύνορα, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ανεπιφύλακτα ως σοβαρή. Η προοπτική ενός περιορισμένου συμβατικού πολέμου είναι προφανής. Η προοπτική αυτή υπάρχει, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες», τόνισε.

Οπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο στρατηγός Παντμαναμπάν υπογράμμισε, ότι, ο ινδικός στρατός είναι έτοιμος να εξαπολύσει πυρηνική αντεπίθεση στην περίπτωση που το Ισλαμαμπάντ κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, γεγονός καταστροφικό για ολόκληρη την περιοχή της Νότιας Ασίας. Ο Ινδός στρατηγός υπογράμμισε ότι η χώρα που θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ινδίας «θα τιμωρηθεί τόσο αυστηρά» που είναι αμφίβολο εάν θα επιζήσει.