Κόσμος
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2002 13:54

Εφυγε ο πατέρας του «σκοτεινού ρεαλισμού»

Μία από τις γνωστότερες φυσιογνωμίες της ισπανόφωνης λογοτεχνίας, ο Καμίλο Χοσέ Θέλα, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1989, πέθανε σήμερα στη Μαδρίτη σε ηλικία 85 ετών.

«Χάσαμε τον περισσότερο ίσως οικουμενικό συγγραφέα της Ισπανίας του δευτέρου ημίσεως του εικοστού αιώνα», δήλωσε στο ισπανικό ραδιόφωνο η υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, Πιλάρ ντελ Καστίγιο, εξαίροντας την ελευθερία του πνεύματος του Καμίλο Χοσέ Θέλα, που τον οδήγησε να αποφύγει τον συρμό και την υποταγή στα κελεύσματα της πολιτικής ορθότητας.

Ανακοινώνοντας την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1989 η Σουηδική Ακαδημία επιβράβευσε «την ηγετική φυσιογνωμία της αναγέννησης της ισπανικής λογοτεχνίας στην μεταπολεμική περίοδο». Σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία, το έργο του έχει τις ρίζες του στις εμπειρίες του από τον αιματηρό Ισπανικό Εμφύλιο και εντάσσεται στην ισπανική παράδοση της «ιλαρής παραδοξολογίας».

Ο ίδιος ο Θέλα είχε υποδεχθεί το νέο της βράβευσής του με το σχόλιο πως «η ζωή είναι σαν ένα παιχνίδι τένις, και αυτή τη φορά κέρδισα εγώ»...

Ο Καμίλο Χοσέ Θέλα γεννήθηκε στην Ιρια Φλάβια της Γαλικίας και έγινε γνωστός με το μυθιστόρημα «Η Οικογένεια του Πασκουάλ Ντουάρτε» το 1942, το οποίο πούλησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική, ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, όπως και το δεύτερο πιο γνωστό βιβλίο του, «Η κυψέλη».

Η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας εξίσωσε τον «Πασκουάλ Ντουάρτε» με τον «Δον Κιχώτη», το αριστούργημα του Θερβάντες. Το έργο του, εκτίμησε, ήταν «μία πλούσια και έντονη πρόζα, η οποία -με συγκρατημένη ευσπλαχνία- διαμορφώνει ένα ενδιαφέρον όραμα της τρωτής φύσης του ανθρώπου».

Ο Ισπανός συγγραφέας, θεωρείται ο δημιουργός ενός στιλ γραφής, που ονομάστηκε tremendismo (ή «σκοτεινός ρεαλισμός»), ενώ επίσης συνέγραψε πολλά ταξιδιωτικά άρθρα.