Για το 63% των πολιτών, ο δήμαρχος είναι αυτός που αντιπροσωπεύει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τους πολίτες. Ακολουθεί με 52% ο μητροπολίτης, αποδεκτός κυρίως από άτομα μεγάλης ηλικίας, γυναίκες και κατοίκους των πρωτευουσών των νομών.
Αυτά, μεταξύ άλλων είναι τα συμπεράσματα έρευνας, που διεξήγαγε ομάδα του Αριστοτελείου, υπό τον καθηγητή Θ. Χατζηπαντελή, για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ.
Από τα στοιχεία της έρευνας, σε πανελλαδικό δείγμα 6.000 ερωτηθέντων, προκύπτει επίσης ότι η «κομματική ταυτότητα» του υποψηφίου επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό άτομα μεγάλης ηλικίας, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και είναι πιο έντονη στις περιφέρειες του Βορείου Αιγαίου, της Κρήτης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας.
Περίπου το 50% των πολιτών πιστεύει πως δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των επιπέδων διοίκησης, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του κοινού, ενώ θεωρεί ότι ευνοούνται μόνο οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που κομματικά είναι ταυτισμένοι με την εκάστοτε κυβερνηση. Ενας στους τρεις φαίνεται διατεθειμένος να υποστηρίξει ανεξάρτητους κομματικά υποψήφιους. Η τάση αυτή εμφανίζεται περισσότερο σε πολίτες ηλικίας 18-35 ετών.
Οσον αφορά την αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης, το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ευχαριστημένοι από τις ενέργειες της κυβέρνησης, κυμαίνεται ανάμεσα στο 12% και στο 20%.
Το ένα τρίτο των πολιτών χαρακτηρίζει θετικά τις δημοτικές αρχές, το 25% τη Νομαρχία και την κυβέρνηση και το 20% τους βουλευτές της εκλογικής του περιφέρειας.
Τέλος, ως προς τη διάθεση συμμετοχής του ίδιου του ερωτώμενου για τη λύση ενός προβλήματος στον τόπο του, μόνο το 15% δηλώνει πως θα συμμετείχε σε κινητοποιήσεις για τη λύση του.