Πολιτική
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2002 20:24

Η δήλωση του βουλευτή Αλ. Χρυσανθακόπουλου

Ο βουλευτής Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος έκανε απόψε την ακόλουθη δήλωση: «Η δημοσιογραφία αποτελεί απαραίτητο μέσο για την ανάδειξη πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων και απαιτεί διαφάνεια, σοβαρό επίπεδο, ειλικρίνεια και τήρηση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Είναι πάγια αρχή οι "Off the record" ή "Off camera" (εκτός εγγραφής μαγνητοφώνου ή βίντεο) συζητήσεις, να πραγματοποιούνται για την διευκόλυνση, προετοιμασία και κατανόηση των υπό συζήτηση θεμάτων.

Η χρησιμοποίησή τους δεν μπορεί να γίνει δίχως την συγκατάθεση του συνομιλούντος και πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται να παραποιηθούν με φωνομοντάζ και εσκεμμένες αποσιωπήσεις, να απομαγνητοφωνούνται λάθος, να προβάλλονται ως απόψεις του ομιλούντος ασύντακτες, διακεκομμένες, τεχνητά συρραμένες εκφράσεις και να εμφανίζονται οι υποκειμενικές εκτιμήσεις, οι θεωρητικές υποθέσεις και ανεξακρίβωτες πληροφορίες του δημοσιογράφου ως αντικειμενικά δεδομένα.

Οσον αφορά εμένα, που ως γνωστό, δεν διστάζω με το θάρρος της γνώμης μου να λέω δημόσια τις απόψεις μου, δεν μπορώ παρά να καταδικάσω τη μέθοδο της υποκλοπής και συναφών τεχνασμάτων του κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, που με εξαπάτησε. Παρόλα αυτά η δόλια χρησιμοποίηση φραστικά ατελών και τεχνικά κατασκευασμένων διατυπώσεών μου, για να επιτεθούν στα μέλη του κοινοβουλίου, σε ότι αφορά την κοινωνική συμπεριφορά τους, απέτυχε ως άστοχη και αντικειμενικά εξυπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες και στρατηγικές.

Να σημειωθεί ότι στη φάση που τα μεγαλοσυμφέροντα εισπράττουν από την κυβέρνηση ηχηρά "όχι" στις επιδιώξεις τους, επιλέγεται η παραπλανητική και όχι η κατ' ουσία ανάδειξη των ζητημάτων. Η αρμόδια επιτροπή που συγκροτήθηκε ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, με ένα βουλευτή από κάθε κόμμα, για τα ηλεκτρονικά παίγνια, έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των προτάσεών της με σχετικό πόρισμα που έχει ήδη παραδοθεί στο νέο υπουργό κ. Χριστοδουλάκη.

Τέλος ομόφωνη θέση όλων των κομμάτων είναι η κατάργηση-απόσυρση των τυχερών ηλεκτρονικών παιγνίων, γι αυτό και η επιτροπή έδωσε ουσιαστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις προς υλοποίηση που δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα. Να υπενθυμίσω ακόμη ότι με τον κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο δεν έγινε καμία συναλλαγή και πως δυστυχώς το Ελληνικό δίκαιο υστερεί από αυτό ακόμα των ΗΠΑ, στο ζήτημα της προστασίας των πολιτών από τη δημοσιοποίηση συνομιλίας χαλκευμένης ή προϊόντος υποκλοπής.

Τα υποτιθέμενα "απόρρητα" στοιχεία στα οποία αναφέρθηκα, δεν είναι άλλα από το πόρισμα, κείμενο εργασίας, που είναι βέβαια δημοσιοποιήσιμο, η δημοσίευσή του όμως για λόγους τάξεως θα πρέπει να γίνει μετά από συνεννόηση με τον υπουργό κ. Χριστοδουλάκη, στον οποίο και έχει ήδη επιδοθεί.

Τα κόμματα συμφωνούν στις παραγρ. 4,5,6, που αφορούν στον έλεγχο, και τις προβλεπόμενες ποινές και πρόστιμα των παραβατών, ενώ στα υπόλοιπα ζητήματα έχουν κατά περίπτωση διαφορετικές προσεγγίσεις».