Πολιτική
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2002 07:12

Αρχισαν και πάλι τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΩΣΕΙΣ τρακτέρ στα Τέμπη και σε κομβικά σημεία της Βορείου Ελλάδος ξεκίνησε χθες ο νέος κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων. Περίπου 400 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στα Τέμπη στο ύψος των διοδίων, όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία. Στη Βόρειο Ελλάδα οι αγρότες έκαναν συλαλλητήρια στις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Δράμα, την Πιερία, τα Γρεβενά και την Ορεστιάδα. Διακόσια τρακτέρ έχουν παραταχθεί στη θέση Πράσινα Φανάρια κοντά στο αεροδρόμιο Μακεδονία, περίπου 300 στον Προμαχώνα και στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Στη Δράμα, οι επιτροπές των αγροτών, αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε κατάληψη της νομαρχίας.

Σε επιφυλακή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν ενισχυθεί με διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα. «Οφείλουμε να προστατεύσουμε τις άλλες κοινωνικές ομάδες», είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9,61, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς. Χαρακτήρισε προσχεδιασμένες τις κινητοποιήσεις, ενώ δήλωσε ότι την 31η Ιανουαρίου θα γίνει γνωστή η τιμή για το βαμβάκι. Ο κ. Δρυς απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις των αγροτών εκτίμησε ότι η επιστροφή στους βαμβακοπαραγωγούς θα ανέρχεται στις 50 δρχ. ανά κιλό (0,15 ευρώ), ενώ για τις επιδοτήσεις σημείωσε πως από τις 16 Ιανουαρίου έως σήμερα οι αγρότες έχουν λάβει 561 δισ. δρχ., που αντιστοιχούν στο 62% του συνόλου των επιδοτήσεων. Ο υπουργός Γεωργίας τόνισε, ότι στην αντιπολίτευση παριστάνουν τους «αγωνιούντες» επειδή ποντάρουν ψηφοθηρικά στην ύπαιθρο.

Η κυβέρνηση υπέγραψε έναν καταστροφικό κοινοτικό κανονισμό για το βαμβάκι, δήλωσε στον σταθμό ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μπασιάκος. «Υποκριτική η στάση της κυβέρνησης, ο μόνος διάλογος είναι εκείνος που γίνεται με τους αγρότες, σε αγωνιστική κινητοποίηση», λέει το ΚΚΕ. Για έλλειψη αγροτικής πολιτικής, έκανε λόγο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε πρέπει να προσκολληθεί στη λογική των επιδοτήσεων, τονίζει η Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς.