Κόσμος
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2002 16:23

«Προληπτικά πλήγματα»

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα υποστήριζε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν, του Ιράκ ή της Βόρειας Κορέας, των τριών χωρών τις οποίες κατονόμασε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ως εν δυνάμει επικίνδυνες.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε το είδος των επιθέσεων, των οποίων υπήρξαμε μάρτυρες το περασμένο φθινόπωρο. Αν αυτό απαιτεί προληπτικά πλήγματα, προληπτικές ενέργειες, πιστεύω ότι το Κογκρέσο είναι έτοιμο να τις υποστηρίξει», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τόμας Ντασλ σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC.

«Η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Ιράκ επιδιώκουν να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής και αντιπροσωπεύουν έναν ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε κατά τη χθεσινοβραδυνή ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε άμεση αντίδραση των θιγομένων χωρών. Το Ιράν απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί «εξαγωγής τρομοκρατίας». Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έπρεπε να βασίσει τις «ιμπεριαλιστικές» δηλώσεις του σε απτές αποδείξεις και όχι σε εχθρική ρητορική, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί, ο οποίος κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να μετατρέψει σε θεσμό την πολιτική της επιβολής ισχύος και να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, δικαιολογώντας την υποστήριξή της προς το Ισραήλ και προετοιμάζοντας το έδαφος για επιδείνωση της κατασταλτικής πολιτικής κατά του παλαιστινιακού έθνους.

Εντονη υπήρξε και η αντίδραση του Ιράκ διά στόματος του Σάλιμ αλ Κουμπάισι, προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Αραβικών Σχέσεων.

«Η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί από καιρού εις καιρόν το Ιράκ, ώστε να προετοιμάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για μία νέα επίθεση εναντίον του».

Στην Πιονγιάνγκ, πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «προκλητικές» τις αμερικανικές ανησυχίες, τονίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που απειλούν τον κορεάτικο λαό με τα πυρηνικά τους όπλα».