Κόσμος
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2002 09:26

Στην Ουάσινγκτον ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ

Στην Ουάσινγκτον έφθασε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους, με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την παγκόσμια ασφάλεια. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ο κ. Σρέντερ αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις από τον Μπους αναφορικά με τη χθεσινή ομιλία του στο Κογκρέσσο όπου κατηγόρησε το Ιράν, το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα ότι αποτελούν «τον άξονα του κακού που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη». Οι δηλώσεις αυτές του αμερικανού προέδρου ερμηνεύτηκαν ως διατύπωση των στόχων της Ουάσινγκτον για την επόμενη φάση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ο Γερμανός καγκελάριος έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται στην επέκταση του αφγανικού πολέμου στο Ιράκ. Το Βερολίνο έχει αποκαταστήσει επίσης στενές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Ιράν τα τελευταία χρόνια.

Γερμανοί αξιωματούχοι απέφυγαν πάντως χθες να σχολιάσουν τις δηλώσεις Μπους. «Δεν θέλω να κάνω τώρα κάποιο σχόλιο... Θα πρέπει να τις αναλύσουμε πολύ προσεκτικά» τόνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ.

Μετά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον ο Γερμανός καγκελάριος θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη όπου θα παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ, το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην αμερικανική μεγαλούπολη αντί του Νταβός.