Πολιτική
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2002 12:11

Οι προτάσεις του ΚΕΠ για την στήριξη των αγροτών

Ενδεκα προτάσεις οι οποίες θα στηρίξουν δια παντός τον Ελληνα αγρότη, που είναι θύμα μιας πολιτικής η οποία στερείται ακόμα και της στοιχειώδους ικανότητας του σχεδιασμού και επιδίδεται σε αυτοσχεδιασμούς, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή του το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών (ΚΕΠ). Οι προτάσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

1. Αναβάθμιση του υπουργείου Γεωργίας με σκοπό το σχεδιασμό και τη χάραξη στρατηγικής του αγροτικού τομέα. Αμεση μεταφορά του πουργείου στη Λάρισα.

2. Δημιουργία επιστημονικού φορέα με σκοπό τη στήριξη των αγροτών σε θέματα: Διάρθρωσης καλλιεργειών, διακίνησης και εμπορίας προϊόντων, τυποποίησης, αγορών και διεθνών οικονομικών δεδομένων.

3. Ιδρυση Γεωργικού Πανεπιστημίου για τη δημιουργία της νέας γενιάς αγροτών.

4. Δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Φυσικών πόρων, λαϊκής-αγροτικής βάσης με αρμοδιότητα την αποκλειστική διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη δημιουργία έργων υποδομής με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

5. Δημιουργία και εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών το οποίο θα περιλαμβάνει μόνο τους αγρότες που ασκούν αποκλειστικά το επάγγελμα του γεωργού.

6. Κίνητρα για νέους αγρότες, όπως : Δραστική μείωση φόρων μεταβίβασης της αγροτικής γης, δωρεάν εκπαίδευση και τεχνογνωσία, φθηνά καύσιμα και εφόδια.

7. Κίνητρα για την ανάπτυξη της οικολογικής γεωργίας, για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και τον αγροτουρισμό.

8. Στήριξη των αγροτών ορεινών και νησιωτικών περιοχών, και των απομάχων της αγροτικής παραγωγής.

9. Νομικές και φορολογικές ελαφρύνσεις για τη δημιουργία ανωνύμων αγροτικών εταιρειών με στόχο την κεφαλαιοποίηση του αγροτικού πλούτου.

10. Συστηματική επεξεργασία μέτρων για την ουσιαστική μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής.

11. Αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και εφαρμογή νέου συστήματος αποζημιώσεων της αγροτικής παραγωγής.