Κόσμος
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2002 08:07

Δήλωση Ρόμπερτσον για τη στήριξη των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

«Η συμμαχική αμοιβαία αμυντική υποστήριξη, δεν θα διευρυνθεί απαραιτήτως σε οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική ενέργεια εναντίον των κρατών, τα οποία ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους υποστήριξε ότι συνιστούν τον άξονα του κακού», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στη Νέα Υόρκη, ο Τζωρτζ Ρόμπερτσον επισήμανε ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει την αρχή της αμοιβαιότητας μεταξύ των συμμάχων αναφέρεται αποκλειστικώς στις επιθέσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον στις 11 Σεπτεμβρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παρουσιάσει κανένα στοιχείο που να συνδέει το Ιράκ, το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα με εκείνες τις επιθέσεις, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Εάν οι Αμερικανοί μπορούσαν να παρουσιάσουν πειστικές αποδείξεις ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ άλλων κρατών και των επιθέσεων, τότε αναμένω ότι οι σύμμαχοι θα έδειχναν σοβαρό ενδιαφέρον γι'αυτή την εξήγηση», δήλωσε ο Τζωρτζ Ρόμπερτσον, αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρόεδρος Μπους για τον «άξονα του κακού».

Σημειώνεται, ότι την έντονη ενόχλησή της εξέφρασε η Βόρεια Κορέα για τα όσα ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, «τον άξονα του κακού», τον οποίον, κατά τον πρόεδρο Μπους συνιστούν η Βόρεια Κορέα, το Ιράκ και το Ιράν. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέροντας ότι ο πρόεδρος Μπους απείλησε με επίθεση εναντίον της χώρας επισημαίνει ότι «δεν είναι μονοπώλιο των ΗΠΑ», η δυνατότητα που υποστηρίζουν ότι έχουν για να εξαπολύουν διάφορα πλήγματα.

«Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα βήμα πριν από την κήρυξη πολέμου εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας», καταλήγε η ανακοίνωση.