Πολιτική
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2002 15:43

Συνεδρίαση Εθνικής Επιτροπής Αγροτικής Πολιτικής

Τα κίνητρα για τη συγχώνευση Συνεταιριστικών Οργανώσεων, η χάραξη πολιτικής απέναντι στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και οι προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας κατά το τρέχον εξάμηνο, απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Αγροτικής Πολιτικής.

Με βάση το νέο νόμο για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, το υπουργείο Γεωργίας προωθεί την κατάρτιση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που θα ορίζει κίνητρα για τη συγχώνευση και ανάπτυξη των Α.Σ.Ο. Για τις προβλεπόμενες σ' αυτό ενισχύσεις, το υπουργείο έχει εξασφαλίσει ήδη από τις 21/11/2002 την σχετική έγκριση της Ε.Ε.

Οσον αφορά τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και γενικότερα τα νέα προϊόντα της βιοτεχνολογίας, ο κ. Δρυς υπογράμμισε ότι δεν εμπίπτει μόνο στις αρμοδιότητες του υπουργείου Γεωργίας, καθόσον το θέμα χειρίζεται και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τέλος, από τις προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας ο κ. Δρυς ξεχώρισε τις διαδικασίες αναθεώρησης των ΚΟΑ σε καπνό και ρύζι, τη διαμόρφωση Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και την προώθηση των διαδικασιών διεύρυνσης της Ε.Ε. Θέμα αιχμής αποτελεί και το πλαίσιο ρυθμίσεων που επιδιώκει η Ε.Ε. για τις γεωργικές ασφαλίσεις.