Κόσμος
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2002 17:28

Το χρυσό Ιωβηλαίο της Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ II της Αγγλίας πρόκειται να γιορτάσει σήμερα την επέτειο των 50 χρόνων από την άνοδό της στον θρόνο, εγκαινιάζοντας το Αντικαρκινικό Κέντρο ΜακΜίλαν στο νοσοκομείο Κουίν Ελίζαμπεθ στο Νόρφολκ, όπου απεβίωσε ο πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ'.

Προς τιμήν της βασίλισσας θα ακουστούν 41 κανονιοβολισμοί στο Χάιντ Πάρκ και 62 κανονιοβολισμοί στην Γέφυρα του Λονδίνου.

Οι επίσημοι εορτασμοί ωστόσο, για το χρυσό Ιωβηλαίο της Ελισάβετ θα πραγματοποιηθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου με εκδηλώσεις, στις οποίες θα παραστούν όλοι οι εστεμμένοι της Ευρώπης.

Η βασίλισσα έχει κάνει «καλό έως εξαιρετικό έργο» για το 65% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε δείγμα 3.000 ατόμων για λογαριασμό της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ. Το 83% αναγνωρίζει ότι «έχει μεγάλη συναίσθηση του καθήκοντος» και το 79% ότι έχει εκπροσωπήσει καλώς τη χώρα στο εξωτερικό. Τουλάχιστον οι μισοί ερωτηθέντες επιθυμούν η μοναρχία και η βασιλική οικογένεια να συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά να γίνουν πιο δημοκρατικοί και πιο προσεγγίσιμοι, όπως για παράδειγμα οι Ολλανδοί μονάρχες. Μόλις το 21% ζητά την κατάργηση του θεσμού, ενώ το 24% εκτιμά πως τα πράγματα πρέπει να μείνουν ως έχουν.

Οσο για την επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων της Ελισάβετ στο βρετανικό θρόνο, δεν προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους υπηκόους, αφήνοντας παγερά αδιάφορους τους επτά Βρετανούς στους δέκα.