Κόσμος
Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2002 18:00

Δρακόντεια μέτρα στο Σολτ Λέικ Σίτι

Αν υπήρχε μετάλλιο για τα μέτρα ασφαλείας στις Ολυμπιάδες, σίγουρα οι Αγώνες στο Σολτ Λέικ Σίτι θα έπαιρναν το χρυσό.

Για την διεξαγωγή των αγώνων έχει επιστρατευθεί δύναμη ασφαλείας 16.000 ατόμων.

Ενας «ολυμπιακός δακτύλιος», έκτασης 170 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει δημιουργηθεί γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης, σε συνεργασία με την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

Για τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα απαιτείται ειδική άδεια πτήσης μέσα στον «δακτύλιο», ενώ ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση, ακολουθείται διαδικασία ελέγχου. Οταν κάποιο εναέριο μέσο εισέλθει στην περιοχή, χωρίς άδεια, μη εξοπλισμένα ελικόπτερα Blackhawk θα το προσεγγίσουν, για να το αναγκάσουν να προσγειωθεί.

Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, το λόγο θα έχουν τα μαχητικά αεροσκάφη που θα περιπολούν καθ΄ όλη τη διάρκεια των αγώνων -μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου- την ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που στοχεύει στην αποσόβηση ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος. Θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος αέρος, τους οποίους δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Πάνω από τους χώρους διεξαγωγής των αγώνων κάθε πτήση είναι αυστηρά απαγορευμένη, σε μια ακτίνα πέντε ως επτά χιλιομέτρων. Στο έδαφος, έχουν επίσης ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφάλειας καθώς γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι σε κάθε άτομο που προσεγγίζει την περιοχή.

Συνολικά, περισσότεροι από 2.500 αθλητές από 77 χώρες, συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους οποίους αναμένεται να παρακολουθούν καθημερινά 80.000 θεατές.

Την ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζουν 11 αθλητές και αθλήτριες.