Πολιτική
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2002 20:48

Θεσμικές αλλαγές για τους αυτοκινητιστές

Τα βασικά σημεία των ρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών ταξί, οι οποίες υπό τη μορφή νομοσχεδίου θα προωθηθούν σύντομα στη Βουλή, παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των αυτοκινητιστών (ΣΑΤΑ και ΠΟΕΙΑΤΑ).

Τα βασικά σημεία των ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο είναι:

- Η ίδρυση εταιρειών ή συνεταιριστικών οργανώσεων, όπως προβλέπει ο νόμος και στις οποίες θα συμμετέχουν τουλάχιστον 150 άδειες Ε.Δ.Χ, ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής.

- Η συμμετοχή θα είναι προαιρετική, ενώ δεν αλλάζει το καθεστώς των αδειών.

- Οι εταιρείες που θα ιδρυθούν, θα μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα πρότυπα των ΚΤΕΛ και σύμφωνα με το καταστικό να ρυθμίζονται οι σχέσεις των εταίρων ή των μετόχων, αλλά και οι εργασιακές σχέσεις.

- Για τις ενώσεις των Ράδιο-Ταξί παρέχεται η δυνατότητα παραμονής τους με τη σημερινή μορφή ή η μετεξέλιξή τους σε μια μορφή εταιρείας.

- Παρέχονται κίνητρα για την αντικατάσταση των οχημάτων ηλικίας άνω των οκτώ ετών, αλλά θα υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές τύπου οχημάτων και ασφάλειας. Στην επαρχία δεν αποκλείεται ο μέσος όρος ηλικίας των ταξί να είναι διαφορετικός από αυτόν στα αστικά κέντρα.