Κόσμος
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2002 07:54

Σήμερα η συνάντηση Μπους, Ανάν στην Ουάσινγκτον

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν θα έχει σήμερα στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, όπως ανακοινώθηκε χθες από εκπρόσωπο της προεδρίας. Οπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, κατόπιν αιτήματος του Αναν, ο Μπους θα συναντηθεί σήμερα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, προκειμένου να συζητήσουν διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και για το Αφγανιστάν, δήλωσε ο Σιν Μακ Κόρμικ, τονίζοντας πως η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί στις 9:30' μ.μ., ώρα Ελλάδος, αμέσως μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Πακιστανό ομόλογό του Περβέζ Μουσάραφ.

Ο ΟΗΕ, έχει ταχθεί υπέρ της παράτασης της αποστολής της Διεθνούς Δύναμης Συνδρομής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF), όμως οι ΗΠΑ αρνούνται να συμμετέχουν με δυνάμεις τους σε αυτήν. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών αναμένεται να περιστραφούν στο θέμα του Ιράκ και στην πρόσφατη απόφαση του Αναν να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Καμπότζης, σχετικά με την θέσπιση ενός δικαστηρίου που θα κρίνει τους πρώην ηγέτες των Κόκκινων Χμερ, καθώς πιστεύει ότι η αμεροληψία ενός τέτοιου σώματος δεν είναι διασφαλισμένη.

Εντούτοις οι ΗΠΑ διαφωνούν με την απόφαση του Αναν, κι έχουν καλέσει τον κ. Ανάν να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Πνομ Πένχ. Σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, θα συναντηθεί επίσης στην Ουάσιγκτον με Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς παράγοντες για να συζητήσει το θέμα της καταπολέμησης του AIDS.