Πολιτική
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2002 19:51

Αντιδράσεις ΝΔ και ΚΕΠ για το ποσοστό βασικού μετόχου στα ΜΜΕ

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για τα ΜΜΕ, τόνισε ότι «με τις αποφάσεις της για τα ΜΜΕ καθώς και με την προηγούμενη ανεύθυνη επιλογή της περί βασικού μετόχου, η κυβέρνηση Σημίτη απέδειξε ότι στην πραγματικότητα, ενδιαφέρεται όχι βεβαίως για την εξάλειψη, αλλά, κυριολεκτικά, για τη θεσμική κατοχύρωση της διαπλοκής στα ΜΜΕ».

Ο κ. Ρουσόπουλος εκτίμησε ότι την κυβέρνηση «απλώς την απασχολεί μόνον η έκταση και η μέθοδος της κατοχύρωσης της διαπλοκής αυτής, καθώς και η επικοινωνιακή συγκάλυψή της έναντι της κοινής γνώμης».

«Για τη ΝΔ, η καταπολέμηση της διαπλοκής γενικώς και ιδίως στα ΜΜΕ συνιστά θέμα αρχής», είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «γι' αυτό και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί, ούτε, άρα, να μπει σε οιαδήποτε διαδικασία συζήτησης της απαράδεκτης αλλά και αδιέξοδης πρότασης της κυβέρνησης».

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι το κόμμα του «δεσμεύεται ως κυβέρνηση να θεσμοθετήσει αμέσως όλες τις προτάσεις που έχει καταθέσει για τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο και, κατά συνέπεια, για την καταπολέμηση της διαπλοκής στα ΜΜΕ». «Ανάμεσα στα άλλα, θεωρούμε ως απολύτως αναγκαία τη θέσπιση ρητής υποχρέωσης των ΜΜΕ να δημοσιεύουν, δύο φορές τον χρόνο, αναλυτικά, μέχρι φυσικού προσώπου, τα πλήρη στοιχεία του μετοχολογίου τους», συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

Εξάλλου,σε σχετική ανακοίνωση του το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ) αναφέρει ότι η πρόταση για τη σχέση του βασικού μετόχου σε ραδιοτηλεοπτικό μέσο, με παράλληλη δραστηριότητα ως προμηθευτή του δημοσίου, «περιορίζει την επιταγή του Συντάγματος στο αποκλειστικό ερώτημα για το πλαφόν της μετοχικής συμμετοχής:Αν θα πρέπει δηλαδή να κινείται στο 5%, που προτείνει η κυβέρνηση ή να είναι μηδενικό, που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση».

Το ΚΕΠ εκτιμά ότι η προσέγγιση αυτή «δεν αγγίζει την ουσία του θέματος, που δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια απλή λογική ποσοστών. Είναι ζήτημα πάνω από όλα λειτουργίας των θεσμών και της διαφάνειας και έχει άμεση σχέση με τη νομιμότητα της ανάθεσης δημοσίων έργων, συζήτηση που σκοπίμως παραβλέπεται και αναβάλλεται».