Πολιτική
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2002 19:07

Παρατηρήσεις της Κομισιόν για την ασφάλεια τροφίμων στην Ελλάδα

Επιδεκτική στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την προστασία της υγείας του καταναλωτή, παρουσιάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της αρμόδιας διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρόμπερτ Κόουλμαν.

Ο κ. Κόουλμαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Γεωργίας και Ανάπτυξης, επεσήμανε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι συστάσεις έχουν εισακουσθεί, αν και δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό προβλήμάτων που χρήζουν διόρθωση και που ενδεχομένως, όπως ανέφερε, να ενέχουν κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Ο κ. Κόλεμαν επικέντρωσε την κριτική του στον υπερβολικό, όπως το χαρακτήρισε, καταμερισμό των δραστηριοτήτων σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων που υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση, με συνέπεια να είναι εξαιρετικά δύσκολο να ληφθεί δράση εναντίον των προβλημάτων.

Παράλληλα, έκανε λόγο για έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού που θα διενεργεί ελέγχους.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση μια έκθεση, με ενδελεχή περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, τις προτεινόμενες δράσεις, αλλά και προθεσμίες για την επίλυση των προβλημάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να σχολιάσει το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης, προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο.

Για το πρόβλημα της αγοράς του Ρέντη, ο κ. Κόουλμαν επεσήμανε ότι διενεργήθηκαν έλεγχοι και μόλις χθές δόθηκε στην κυβέρνηση μια έκθεση. Η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε, έχει προθεσμία δέκα εργάσιμων ημερών προκειμένου να απαντήσει και να τη σχολιάσει.

Αναφορικά με τις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν σφαγεία, υπογραμμίστηκε ότι αυτές δεν μπορούν να εκσυγχρονιστούν και για αυτό πρέπει να κλείσουν. Ηδη η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα και έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα παύσης της λειτουργίας των εν λόγω σφαγείων.

Η αξιολόγηση των κινδύνων που υπάρχουν στην κατανάλωση του κρέατος είναι δύσκολη υπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Κόουλμαν, καθώς στο συγκεκριμένο κύκλωμα εμπλέκονται πολλοί παράγοντες (σφαγεία, αγορά κ.α). Ωστόσο οι μικροβιολογικοί κίνδυνοι που εμφανίζονται είναι υψηλότεροι στην Ελλάδα από ό,τι θα έπρεπε, ανέφερε.

Ο κ. Κόουλμαν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα της βρουκέλλωσης, το οποίο όπως τόνισε, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. 500 άνθρωποι που μολύνθηκαν σε ένα χρόνο, μπορεί, όπως είπε, να είναι μικρός αριθμός, αλλά επιτάσσει μια σοβαρή αντιμετώπιση από την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα το γάλα από πρόβατα που έχουν μολυνθεί από βρουκέλλωση να αποσύρεται από την αγορά.

Τέλος, σχετικά με το πρόβλημα των τρελών αγελάδων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, δεν ανήκει στις χώρες υψηλού κινδύνου, όπως συμβαίνει με την Αγγλία και την Πορτογαλία, αλλά βρίσκεται στην «κατηγορία τρία».