Κόσμος
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2002 18:27

Σημαδεύουν το παρόν, πληγώνουν το μέλλον

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν ενέκρινε σήμερα την κλιμάκωση και τον εμπλουτισμό των στρατιωτικών αντιποίνων, έπειτα από την χθεσινή παλαιστινιακή επίθεση εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού φυλακίου στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι Ισραηλινοί στρατιώτες, έγινε γνωστό από ισραηλινή πολιτική πηγή.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρεται ότι ο Αριέλ Σαρόν αποφάσισε «διαφορετική πορεία δράσης», επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα νέα μέτρα δεν θα σημάνουν απόπειρα ανατροπής της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Σαρόν, δήλωσε ότι ο νυκτερινός καταιγισμός ισραηλινών επιθέσεων δεν αποτελεί παρά «μικρό δείγμα του είδους των επιχειρήσεων», που θα πραγματοποιηθούν για τον τερματισμό της τρομοκρατίας.

Θα υψώσουμε την παλαιστινιακή σημαία στην Ιερουσαλήμ

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ δήλωσε σε υποστηρικτές του, που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί από τους πυραύλους, τους στρατιώτες και τους βομβαρδισμούς. «Αυτές οι ενέργειες αποδεικνύουν ότι υπάρχει μίσος στις καρδιές τους. Ο καιρός θα κρίνει ποιος θα είναι ο νικητής. Οι Ισραηλινοί επιμένουν να αποφεύγουν την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά εμείς θα υψώσουμε την παλαιστινιακή σημαία στα τείχη της Ιερουσαλήμ», είπε χαρακτηριστικά.

Κολυμπάμε στο αίμα μας

Την ελπίδα του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Eνωση θα παρέμβουν για τον τερματισμό της βίας, καθώς και ότι οι ίδιοι οι ισραηλινοί θα αρχίσουν να αναρωτιούνται αν στόχος της κυβέρνησής τους είναι η ειρήνη, εξέφρασε με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο παλαιστινιακός λαός «κολυμπά στο αίμα του» αυτή τη στιγμή.

Πέρες: Η φωνή της λογικής

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες χαρακτήρισε «σφάλμα» της διαπραγμάτευσης του Οσλο το γεγονός ότι δεν παραχωρήθηκε στους Παλαιστινίους άμεσα ανεξαρτησία χωρίς καθορισμό συνόρων. Μετά τη νέα κλιμάκωση της βίας, ο Πέρες ανέβαλε την προγραμματισμένη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Μαδρίτη όπου θα είχε συναντήσεις με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ και τον Ισπανό ομόλογό του Ζοσέ Πικέ.