Κόσμος
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2002 08:21

Στο δικαστήριο ο εγκέφαλος της απαγωγής του Ντάνιελ Περλ

Ενώπιον του αντιτρομοκρατικού δικαστηρίου στο Καράτσι θα οδηγηθεί σήμερα ο άνθρωπος που ομολόγησε πως σχεδίασε την απαγωγή του Αμερικανού δημοσιογράφου τςη εφημερίδας Wall Street Journal, Ντάνιελ Πέρλ, με την ελπίδα να ριχθεί φώς στο αποτρόπαιο έγκλημα που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Αρκετές ώρες ήδη πριν την προσαγωγή του γεννημένου στη Βρετανία, Αχμεντ Ομαρ Σαϊντ Σείχ, ο οποίος είχε φυλακισθεί το 1994 στην Ινδία για απαγωγές, ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί γύρω από το δικαστικό μέγαρο στο Καράτσι. Οι δικαστικές αρχές, που τηρούν πλήρη μυστικότητα για την προσαγωγή του γνωστού ως Σεϊχ Ομάρ στον δικαστή της έδρας, δηλώνουν ότι ο 28χρονος ισλαμιστής είναι πιθανόν να ομολογήσει την πλήρη ευθύνη του για το έγκλημα, το οποίο κατέληξε στην ωμή δολοφονία του Περλ, ενώ ο Ομάρ ήταν υπό κράτηση από την αστυνομία.

Σε αποκαλύψεις του το αμερικανικό περιοδικό «Νewsweek», αναφέρει πως και οι ΗΠΑ έχουν απαγγείλλει κατηγορίες εναντίον του Ομάρ για την απαγωγή τεσσάρων δυτικών παραθεριστών (μεταξύ τους ήταν κι ένας Αμερικανός) στην Ινδία το 1994. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Πακιστάν, δηλώνει πως δεν είναι ενήμερος για πιθανή αίτηση έκδοσης του Ομάρ στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή ένα αδιάκοπο ανθρωποκυνηγητό έχει ξεκινήσει από τους δρόμους του Καράτσι έως τα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν προκειμένου να συλληφθούν τουλάχιστον τέσσερα από τα μέλη της ομάδας του Ομάρ, τα οποία θεωρούνται ότι συμμετείχαν άμεσα στην εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου. Σε αυτούς, περιλαμβάνεται κι ένας Αραβας που θεωρείται πως διατηρεί δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ-Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.