Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τους ανυπότακτους και τη χορήγηση αναβολών, παρουσίασε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, με σκοπό όπως είπε να περιοριστεί δραστικά και σε μόνιμη βάση το πρόβλημα το οποίο την τελευταία διετία παρουσίασε αύξηση.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης Στρατολογικού του ΓΕΕΘΑ, την τελευταία τριετία έχει παρατηρηθεί αύξηση των λιποτάκτων κατ' έτος με αποτέλεσμα σήμερα να ανέρχονται στους 14.630 έναντι 13.795 το 2001 και 12.686 το 2000.
Οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είναι οι εξής:
- Μειώνεται το ανώτατο όριο στράτευσης από το 50ο στο 45ο έτος.
- Καταργείται η απαγόρευση έκδοσης ή θεώρησης διαβατηρίων στους ανυποτάκτους εξωτερικού από τις ελληνικές προξενικές αρχές.
- Μειώνεται η θητεία των κλάσεων 1986 και 1987 από δωδεκάμηνη σε εξάμηνη.
- Καθορίστηκε η 30ή Νοεμβρίου 2003 ως προθεσμία κατάταξης των λιποτάκτων κλάσεων 1988 και μετά, προκειμένου να απαλλαγούν από τις ποινικές συνέπειες της ανυποταξίας.
Οσον αφορά στις αναβολές με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπονται τα εξής:
- Εισάγεται νέα αναβολή για τους μαθητές των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας (νυχτερινά) μέχρι το 21ο έτος της ηλικίας τους. Στα σχολεία αυτά μπορούν να φοιτήσουν μόνο ενήλικοι που δεν ολοκλήρωσαν την εννεάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.
- Επιμηκύνονται τα όρια αναβολών για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου από το 29ο στο 31ο έτος της ηλικίας.
- Επιμηκύνονται τα όρια αναβολών για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, αλλά και για διακεκριμένους επιστήμονες που πρόκειται να λάβουν διδακτορικό τίτλο από το 31ο στο 33ο έτος της ηλικίας.
Σημειώνεται ότι για την περίπτωση διακεκριμένου επιστήμονα καθιερώνεται εξάμηνη θητεία, ενώ προβλέπεται και η περαιτέρω μείωσή της σε τετράμηνη, εφόσον συντρέχουν οικογενειακοί λόγοι που υπαγορεύουν αυτή τη μείωση, όπως προστάτες οικογενειών.
Οπως διευκρίνισε ο κ. Παπαντωνίου για να χαρακτηριστεί κάποιος διακεκριμένος επιστήμονας θα πρέπει να κατέχει διδακτορικό διεθνούς πανεπιστημίου και το επιστημονικό έργο του να αναγνωριστεί από εξειδικευμένη επιτροπή καθηγητών.
Η ρύθμιση αυτή αφορά 25 άτομα ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου κρίθηκε συνταγματικό από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.