Πολιτική
Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2002 08:21

ΗΠΑ : Στρατιωτικές δυνάμεις στέλνουν στην Υεμένη

Την αποστολή εκατοντάδων στρατιωτών στην Υεμένη, για την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξάρθρωση των πυρήνων της Αλ-Κάϊντα, ενέκρινε ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Wall Street Journal. Επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματικό του αμερικανικού στρατού, η εφημερίδα γράφει ότι η αποστολή θα είναι ανάλογη εκείνης που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Φιλιππίνες, όπου έχουν σταλεί 600 στρατιώτες και συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Eπίσης, επικαλούμενη αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι η αποστολή στην Υεμένη εγκρίθηκε ύστερα από κυβερνητικές διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον, που διήρκεσαν ένα μήνα και αφορούσαν στο μέγεθος της παρουσίας της Αλ-Κάϊντα στην Υεμένη και στην απάντηση που πρέπει να δώσουν οι ΗΠΑ.

Οπως και στις Φιλιππίνες, οι αμερικανικές δυνάμεις στην Υεμένη δεν θα εμπλακούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά «θα εκπαιδεύουν, θα βοηθούν και θα συμβουλεύουν» τους στρατιώτες της Υεμένης. Παράλληλα θα γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα τρομοκρατίας.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Πεντάγωνο δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής το δημοσίευμα της εφημερίδας.