Πολιτική
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2002 15:37

Τα νέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας εξήγγειλε σήμερα τα προγράμματα επιδότησης ανέργων του ΟΑΕΔ. Κατ' αρχήν πρόκειται για την επιδότηση πρόσληψης σε ιδιωτική επιχείρηση 15.000 ανέργων. Η πρόσληψη θα επιδοτείται προς 14,7 ευρώ (4.770,50 δρχ.) ημερησίως επί 12 μήνες, ενώ η επιχείρηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να απασχολήσει τον προσληφθέντα και για έξι ακόμη μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης.

Οι προσλήψεις αυτές θα κατανεμηθούν ως εξής: 10.000 άνεργοι θα προσληφθούν από τις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ ηλικίας 18-65 ετών, όπως και 5.000 άνεργοι νέοι με πάνω από έξι μήνες παραμονής στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Το σύστημα μοριοδότησης των προσλήψεων θα οδηγήσει ώστε το 60% των ανέργων που θα προσληφθούν να είναι γυναίκες.

Ο κ. Ρέππας εξήγγειλε ακόμη τα προγράμματα απασχόλησης ευπαθών κοινωνικά ομάδων που θα προκηρυχθούν τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για προγράμματα επιδότησης, για πρόσληψη με σύμβαση αορίστου χρόνου ή ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά και αποφυλακισμένων, απεξαρτημένων νεαρών ατόμων ή ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.

Ο υπουργός Εργασίας εξήγγειλε ακόμα πρόγραμμα κατάρτισης 3.000 ανέργων για τα μεγάλα τεχνικά έργα, κόστους 14,1 εκ. ευρώ αλλά και πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης 11.000 αυταπασχολουμένων.